Mam dzisiaj dla Was szybki, cudny i banalny przepis: super prosty wegański chlebek bananowy z dodatkiem czekolady. Mało składników, przygotowanie ciasta trwa 15 minut i pół godziny na pieczenie. Gwarantuję Wam, że pokochacie ten przepis. Ja robię go baaaaardzo często i tak naprawdę dodaję go na bloga dopiero dzisiaj, bo zawsze mi brakowało czasu, by zrobić zdjęcie. Zazwyczaj piekłam go wieczorem (bo szybko), i rano zazwyczaj już nie było dużej części (oh well…)
Ten super prosty wegański chlebek bananowy cudownie smakuje posmarowany masłem orzechowym i dżemem, chociaż solo też jest pyszny. Nadaje się na śniadanie, przekąskę i deser. W domu, w biegu lub zapakowany do pracy. Uniwersalny i szybki przepis. Wypróbujcie już dzisiaj. Serio.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut (w tym 30 minut pieczenie)
PORCJE: Mała keksówka – około 10-12 “kromek”
Składniki
- 2 kubki mąki orkiszowej
- 3/4 kubka cukru kokosowego (lub brązowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
- 1 łyżka nasion Chia wymieszana z 3 łyżkami cieplej wody
- 1/2 kubka mleka roślinnego (migdałowe lub owsiane)
- 1/2 kubka soku jabłkowego (jeśli nie macie zastąpcie mlekiem roślinnym)
- 1 duży rozdrobniony widelcem banan
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Instrukcje
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem (lub na 190 bez termoobiegu)
- Nasiona chia/zmielone siemię lniane zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody i zostawiamy na 5 minut aż spulchnieje.
- Mieszamy w misce suche składniki po za czekoladą: mąkę, cukier, proszę do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.. W drugiej misce rozgniatamy banana i dodajemy do niego mokre składniki: mleko, sok jabłkowy, ekstrakt waniliowy . Na koniec dodajemy mieszankę Chia.
- Łączymy mokre i suche składniki i mieszamy łyżką.
- Czekoladę kroimy w kostkę. Połowę wrzucamy do ciasta i mieszamy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (jednym kawałkiem który pokryje dłuższe boki i spód). Wlewamy do niej ciasto. Posypujemy resztą czekolady. Wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut (sprawdzajcie patyczkiem).
- Jemy sam (mniam!) lub podajemy z masłem orzechowym lub/i dżemem (super mniam!). Trzymamy przykryty ściereczką kuchenną do 3 dni.
[…] 3. Super prosty wegański chlebek bananowy […]
[…] najlepiej mi się sprawdza zarówno w tym przepisie, jak i we wszelkich wypiekach (np. w tym chlebku bananowym). Niestety ta 80% pomimo że zdrowsza, często jest już zbyt gorzka, by móc ją uniwersalnie […]
[…] Przepyszny, wilgotny, korzenny chlebek dyniowy z pekanami. Co to chlebek dyniowy? To taki chlebek bananowy, tyle że z dyni Jest super prosty w wykonaniu – mieszamy wszystkie składniki w jednej […]
[…] Prosty chlebek bananowy z kawałkami czekolady […]
[…] domowa nutella cudownie będzie smakować na ciepłym chlebie na zakwasie, na chlebku bananowym lub na croissancie. Jestem bardzo ciekawa jaką opcję Wy byście […]