Czy zdarzało Wam się w gorsze dni wyjadać nutellę prosto ze słoika? Mi wiele razy 😉 Wydaje mi się nawet, że częściej ją jadłam w ten sposób zamiast na kanapce lub gofrze 😄 Dzisiaj mam dla Was przepis, który pozwoli Wam na powtórzenie wyjadania pysznego kremu czekoladowego prosto ze słoika. Tym razem jednak bez większych wyrzutów sumienia 😄
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
PORCJA jak na słoik jak ze ZDJĘCIA 😉
Składniki
- 1 kubek surowych orzechów laskowych
- 1 kubek tłustego mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 kubka cukru kokosowego (lub brązowego)
- Szczypta soli
- Tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Instrukcje
- Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Orzechy wysypujemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut zaglądając co jakiś czas czy za mocno ich nie przypiekany. Dzięki pieczeniu skórka orzechów zacznie odchodzić, a same orzechy puszczą olejki dzięki którym będą intensywniej pachnieć oraz łatwiej się przemielą.
- Orzechy wrzucamy na ściereczkę kuchenną. Rolujemy je w ścierce tak by się ocierały o siebie – dzięki temu skórka zacznie lepiej odchodzić. Nie musi być idealnie, ale i mniej skórki zostawicie tym lepszy smak nutelli 😊
- Gdy orzechy trochę wystygną mielimy je w mikserze. Jeśli lubicie czuć orzechy możecie dość tylko do etapu mąki orzechowej. Jeśli pragniecie bardziej kremowej konsystencji – mielcie do uzyskania masła orzechowego.
- W misce pokruszcie gorzką czekoladę.
- W małym garnuszku podgrzejcie mleko kokosowe, olej kokosowy, cukier kokosowy i szczyptę soli. Mieszajcie podgrzewając na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie leciutko bulgotać przelewamy mieszankę do miski z czekoladą. Nie mieszamy, zostawiamy na 2 minuty by ciepłe mleko kokosowe zdziałało swoją magię 😉
- Po 2 minutach mieszamy do momentu otrzymania cudnego kakao. Dolewamy do miksera z masłem z orzechów laskowych i miksujemy do momentu połączenia się w jednolitą masę.
- Przelewamy do słoiczka 😊 na początku krem będzie bardziej lejący się. Po godzinie w lodowce zastygnie jednak i bardzie w bardziej stałej formie, gyros świetnie nadaje się do smarowania.
[…] 5. Zdrowa nutella […]
[…] Dla czekoladoholików: Słoik zdrowej Nutelli […]
[…] Polecam podanie z kremem kakaowo-pistacjowym od Super Krówki. Możecie też przygotować domową Nutellę z tego przepisu. Do tego albo pokrojony w plasterki banan lub podprażone orzechy laskowe. […]
[…] kiedyś wrzucałam tutaj przepis na domowy krem czekoladowy, czyli zdrowszą wersję nutelli. Tamten przepis też daje pyszny efekt, ale przyznam, że odkąd okryłam ten, to już o tamtym […]