Jeśli lubicie połączenie smaku koksowego z czekoladą ten deser będzie dla Was idealny. Tarta na chrupiącym spodzie kokosowym – bez masła czy mąki. Z intensywnie czekoladowym kremem. Z dodatkiem ulubionych owoców, prażonych migdałów i ziaren kakaowca. Bez cukru, wegańskie, na oleju kokosowym. Idealna deser do popołudniowej kawy 😊
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina (plus godzina na studzenie)
Składniki
Spód
- 3,5 kubka wiórków kokosowych
- 1/2 kubka syropu klonowego lubi agawy
- 1/4 rozpuszczonego oleju kokosowego
- Masa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (wegańskiej lub zwykłej, w zależności czy chcecie deser w wersji wegańskiej)
- 1/2 kubka mleka roślinnego (migdałowe świetnie pasuje smakiem)
- Opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego do smaku
- Dodatki wedle uznania:
- Owoce
- prażone na patelni płatki migdałów
- Cacao nibs (pokruszone nasiona kakaowca)
Instrukcje
- Przygotujmy spód: w misce mieszamy wiórki, syrop i rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy ugniatając palcami.
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Formę do tarty smarujemy lekko olejem kokosowym (wystarczy nabrać na palce i wysmarować 😊). Foremkę wykładamy masą kokosową. Warto ją mocno pougniatać by nie kruszyła się w czasie pieczenia. Na koniec najlepiej przemyć recę ciepłą wodą i ugniatać wilgotnymi palcami.
- Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Gdy forma ostygnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy miskę z cieplej wody, dodajemy mleko i mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Próbujemy. Jeśli jest dla nas za gorzka dodajemy 1-2 łyżki syropu klonowego.
- Wylewamy masę czekoladową na kokosowy spód. Wstawiamy do lodówki na 40 minut do zastygnięcia.
- Przed podaniem posypujemy owocami, podprażonymi migdałami oraz kawałkami ziaren kakaowca. Lub innymi dodatkami na które mamy ochotę 😉
- Tarta kokosowa z kremem czekoladowym jest gotowa! Zajadamy. Prosto i pysznie 😉
Składniki
Spód
- 3,5 kubka wiórków kokosowych
- 1/2 kubka syropu klonowego lubi agawy
- 1/4 rozpuszczonego oleju kokosowego
- Masa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (wegańskiej lub zwykłej, w zależności czy chcecie deser w wersji wegańskiej)
- 1/2 kubka mleka roślinnego (migdałowe świetnie pasuje smakiem)
- Opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego do smaku
- Dodatki wedle uznania:
- Owoce
- prażone na patelni płatki migdałów
- Cacao nibs (pokruszone nasiona kakaowca)
Instrukcje
- Przygotujmy spód: w misce mieszamy wiórki, syrop i rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy ugniatając palcami.
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Formę do tarty smarujemy lekko olejem kokosowym (wystarczy nabrać na palce i wysmarować 😊). Foremkę wykładamy masą kokosową. Warto ją mocno pougniatać by nie kruszyła się w czasie pieczenia. Na koniec najlepiej przemyć recę ciepłą wodą i ugniatać wilgotnymi palcami.
- Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Gdy forma ostygnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy miskę z cieplej wody, dodajemy mleko i mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Próbujemy. Jeśli jest dla nas za gorzka dodajemy 1-2 łyżki syropu klonowego.
- Wylewamy masę czekoladową na kokosowy spód. Wstawiamy do lodówki na 40 minut do zastygnięcia.
- Przed podaniem posypujemy owocami, podprażonymi migdałami oraz kawałkami ziaren kakaowca. Lub innymi dodatkami na które mamy ochotę 😉
- Tarta kokosowa z kremem czekoladowym jest gotowa! Zajadamy. Prosto i pysznie 😉