Przyznaję, to nie jest najzdrowszy przepis na tym blogu. Jednak ten sernik z białą czekoladą jest tak pyszny, że zdecydowałam się z Wami nim podzielić. Bo już jeden kawałek z pewnością Was uszczęśliwi. A szczęście w zdrowiu też pomaga 😊
Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych serników (a jestem okropnym sernikożercą i mam duże wymagania w tym zakresie 😉). Dzięki dodatkowi białej czekolady sernik ma cudowny, karmelowy posmak oraz przyjemną, kremową konsystencję. Przez jakiś czas starałam się ten przepis trochę “uzdrowić” i “odchudzić”. I do jakiegoś stopnia się to udało – zamieniłam spód na owsiany, zrezygnowałam z masła, biały cukier zastąpiłam brązowym, zmniejszyłam ilość cukru i tłustość śmietany. I wciąż był pyszny. Gdy jednak zaczęłam kombinować przy białej czekoladzie – totalnie tracił swój urok. I doszłam do wniosku, że dalej zmieniać go nie mogę. Bo jest pyszny. I koniec 😊
ok 12 kawałków
(mała tortownica 22cm)
30 minut
1 godzina 40 minut
łatwy
SKŁADNIKI
- MASA:
- 500g twarogu sernikowego
- 200g białej czekolady (2 tabliczki)
- 1/2 kubka śmietany (ja używam “śmietany szefa” 22%, możecie też użyć 18%)
- 4 jajka
- Ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu ale lepiej ziarenka)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 kubka brązowego lub kokosowego cukru
- SPÓD:
- 1 i 1/3 kubka płatków owsianych błyskawicznych (te drobniejsze)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50g gorzkiej czekolady
INSTRUKCJE
- Przygotowujemy formę. Spód małej tortownicy (u mnie o średnicy około 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Przygotowujemy spód. W rozdrabniaczu lekko przemielimy płatki owsiane – nie robimy z nich mąki, jedynie cześć rozdrabniamy. Następnie do małego garnuszka wkładamy olej, masło orzechowe i gorzką czekoladę w kostkach. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu mieszając, aż olej i czekolada się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy z ognia. Do tej mieszanki wsypujemy płatki i mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy. Możemy sobie pomóc w wyrównaniu spodu łyżką zamoczoną w ciepłej wodzie.
- Wkładamy spód do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy na chwilkę, aż lekko wystygnie.
- Przygotowujemy masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. W dużej misce miksujemy twaróg. Następnie dodajemy (w tej kolejności!): jajka po jednym, mąkę, czekoladę, śmietanę, brązowy cukier i na końce wanilię.
- Masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni i pieczemy kolejne 30-45 minut. Po 30 minutach zróbcie test patyczkiem – jeśli wyjmiecie go suchego sernik jest gotowy.
- Pozostawcie sernik do wystygnięcia, następnie włóżcie go do lodówki. Możecie go jeść tego samego dnia, ale najlepszy jest dzień a nawet dwa po pieczeniu 😊
[…] Sernik z białą czekoladą na owsianym spodzie […]
[…] Sernik z białą czekoladą […]