Kolacje zawsze były moją zmorą. Albo brakowało sił na przygotowanie, albo inspiracji na pomysł, albo przychodziła potrzeba “zajedzenia” stresu z danego dnia. Dlatego często kończyło się (i wciąż czasem kończy) zestawem wino plus czipsy, lub pizza, lub makaron. Rozumiecie chyba do czego tutaj dążę 😉 Ostatnio jednak staram się przełamać ten schemat i testuję przepisy łatwie, szybkie, sycące i oczywiście pyszne! I tu właśnie pojawia się ona: sałatka z ciecierzycy i awokado. PYCHA! Musicie koniecznie jej spróbować.

Dlaczego mnie ta sałatka z ciecierzycy tak zachwyca? Bo odhacza wszystkie moje założenia dla idealnej kolacji. Jest łatwa, szybko się ją robi, jest naprawdę sycąca i pyszna z tak wielu powodów. Mamy tu konkretną dawkę białka z cieciorki, jak również porcję zdrowych tłuszczy z awokado. Ogórki kiszone to dawka naturalnych priobiotyków, migdały to znów białko i zdrowe tłuszcze. Samo zdrowie! Plus ta cudowna różnorodność tekstur i smaków, którą kocham w dobrych sałatkach. Chrupiące migdały i ogórki, kremowe awokado. Aromatyczne zioła, ostry por, kwaskowate ogórki, słone oliwki. Połączenie idealne!
Skąd pomysł na taką sałatkę? To taki wegetariański (lub nawet wegański – zależy od użytego majonezu) pomysł na odpowiednik pasty z tuńczyka do kanapek. Tak, wiem, to brzmi jak dziwaczne porównanie. Ale naprawdę, smaki są tak skomponowane, że po spróbowaniu to porównanie będzie dla Was jak najbardziej zrozumiałe.
Jeśli zasmakuje Wam ta sałatka z ciecierzycy, koniecznie spróbujcie również Sałatki z jarmużu, awokado i pieczonej cieciorki.
SZCZEGÓŁY
2-3 porcje<br>(na około 6 kanapek)
20 minut
20 minut
łatwa
SKŁADNIKI
pół puszki ciecierzycy (po odcedzeniu około 120g)
sól i pieprz
szczypta pieprzu cayenne (około 1/4 łyżeczki)
(opcjonalnie) szczypta papryki wędzonej (około 1/4 łyżeczki)
1 ząbek czosnku
3cm kawałek pora
2 ogórki kiszone
(opcjonalnie, ale warto!) 6 zielonych oliwek
15 podprażonych migdałów
1/2 dużego awokado
1 łyżka poszatkowanego koperku
1 łyżka poszatkowanej pietruszki
1 łyżeczka białego octu (np. z jabłek lub białego wina)
1 i 1/2 łyżki majonezu (wegański dla opcji wegańskiej)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
INSTRUKCJE
- Ciecierzycę odcedzamy, jeśli macie czas możecie poobierać ją z przezroczystych skórek, ale nie jest to konieczne ;). Do cieciorki dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pieprz cayenne i paprykę wędzoną. Lekko rozdrabniamy cieciorkę praską do ziemniaków – tak, by część ziarenek została rozgnieciona, a część była wciąż w całości.
- Przygotowujemy pozostałe składniki. Migdały podprażamy chwilę na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Następnie szatkujemy je nożem na dosyć małe kawałki. Pora i oliwki kroimy w drobną kostkę, ogórki w kostkę. Wrzucamy do ciecierzycy.
- Następnie szatkujemy koperek i pietruszkę, dorzucamy do miski do pozostałych składników. Dodajemy ocet, majonez i musztardę i całość mieszamy. Próbujemy i jeśli chcemy doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, możecie też jeśli lubicie dodać więcej koperku lub pietruszki.
- Na koniec kroimy awokado w kostkę i delikatnie dodajemy i mieszamy całą sałatkę. I gotowe! Zajadamy samą lub na kromce chleba.
[…] 2. Sałatka z ciecierzycy, awokado i chrupiących ogórków z świeżym koperkiem […]