Pizza arbuzowa – brzmi absurdalnie, i może właśnie dlatego jest absurdalnie pyszna ❤️
Jej główny składnik – arbuz – jest idealną przekąską na lato, bo jest przepyszny, ale też bardzo zdrowy.
Z jednej strony to prawie sama woda (92% miąszu!) i mało kalorii (lubimy to :D), ale też masa przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Warto zwracać uwagę na barwę arbuzów – im bardziej są czerwone, tym więcej w nich antyoksydantów. Plus te bardziej czerwone są słodsze – win win 🙂
Arbuz jest tez bardzo dobry, dla osób trenujących – aminokwas w nim zawarty rozluźnia naczynia krwionośne, powodując efekt “pompy mięśniowej”, w efekcie zwiększajac objętość mieści w czasie ćwiczeń.
Ale co mnie najbardziej rozbawiło w trakcie poszukiwań informacji o właściwościach arbuza to fakt, że arbuz zwiększa popęd seksualny i 6 jego plastrów daje ten sam efekt co 1 tabletka viagry 😉
Tyle mam dla Was ciekawostek 😉 czas na konkrety – czyli przepis 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut 🙂
SKŁADNIKI:
- Arbuz
- Ulubione owoce – zadbajcie o ich różnorodność w kolorze i smaku: np. Jeżyny, kiwi, banan, winogrona, maliny, borówki
- Czekolada (gorzka lub mleczna) – z 6 kostek – plus opcjonalnie 1 łyżka oleju kokosowego – upłynni lepiej czekoladę co sprawi ze bedzie nam łatwiej dekorować owoce
- Listki mięty
INSTRUKCJE
- Arbuza kroimy w plastry, a następnie w trójkąciki wyglądające jak trójkąty pizzy 🙂
- Owoce większe (banany czy kiei) kroimy w plasterki. Mniejsze okrągłe (typu winogrona czy jeżyny) możemy przekroić na pół, zeby nie spadały z arbuza 🙂
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem kokosowym jesli używany.
- Owoce rozkładamy na arbuzie. Łyżką zamoczoną w roztopionej czekoladzie tworzymy maziaje na wierzchu. Posypujemy listkami mięty 🙂