BEZ CUKRU, DESERY, IMPREZA, WEGETARIAŃSKIE

Pizza arbuzowa z owocami i czekoladą

0 comments

Pizza arbuzowa – brzmi absurdalnie, i może właśnie dlatego jest absurdalnie pyszna ❤️

Jej główny składnik – arbuz – jest idealną przekąską na lato, bo jest przepyszny, ale też bardzo zdrowy. 

Z jednej strony to prawie sama woda (92% miąszu!) i mało kalorii (lubimy to :D), ale też masa przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Warto zwracać uwagę na barwę arbuzów – im bardziej są czerwone, tym więcej w nich antyoksydantów. Plus te bardziej czerwone są słodsze – win win 🙂

Arbuz jest tez bardzo dobry, dla osób trenujących – aminokwas w nim zawarty rozluźnia naczynia krwionośne, powodując efekt “pompy mięśniowej”, w efekcie zwiększajac objętość mieści w czasie ćwiczeń.

Ale co mnie najbardziej rozbawiło w trakcie poszukiwań informacji o właściwościach arbuza to fakt, że arbuz zwiększa popęd seksualny i 6 jego plastrów daje ten sam efekt co 1 tabletka viagry 😉

Tyle mam dla Was ciekawostek 😉 czas na konkrety – czyli przepis 🙂


CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut 🙂
SKŁADNIKI:
  • Arbuz
  • Ulubione owoce – zadbajcie o ich różnorodność w kolorze i smaku: np. Jeżyny, kiwi, banan, winogrona, maliny, borówki
  • Czekolada (gorzka lub mleczna) – z 6 kostek – plus opcjonalnie 1 łyżka oleju kokosowego – upłynni lepiej czekoladę co sprawi ze bedzie nam łatwiej dekorować owoce
  • Listki mięty
INSTRUKCJE
  1. Arbuza kroimy w plastry, a następnie w trójkąciki wyglądające jak trójkąty pizzy 🙂
  2. Owoce większe (banany czy kiei) kroimy w plasterki. Mniejsze okrągłe (typu winogrona czy jeżyny) możemy przekroić na pół, zeby nie spadały z arbuza 🙂
  3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem kokosowym jesli używany.
  4. Owoce rozkładamy na arbuzie. Łyżką zamoczoną w roztopionej czekoladzie tworzymy maziaje na wierzchu. Posypujemy listkami mięty 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments