CIASTA, DESERY, WEGETARIAŃSKIE

Zielone babeczki z zieloną herbatą matcha

0 comments

Zawsze podobały mi się przepiękne, kolorowe babeczki udekorowane kolorowymi kremami. Większość z nich ma jednak w sobie masę sztucznych i chemicznych barwników. Na szczęście równie ciekawe efekty można uzyskać z różnymi barwnikami naturalnymi 🙂 Na przykład jeśli chcemy uzyskać efekt zielonych ciast, naleśników czy kremów warto sięgnąć po sproszkowaną zieloną herbatę matcha.

Oprócz ciekawego efektu kolorystycznego, matcha dostarczy nam dużej porcji antyutleniaczy, które wyłapują i neutralizują wolne rodniki w naszym organizmie. Nie rzucajcie się jednak na matchę w dużych porcjach – ma dość charakterystyczny smak i zapach 🙂 Na początku wystarczy łyżka w cieście i łyżeczka w kremie.

Składniki

  • 2 kubki mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżki sproszkowanej, zielonej herbaty matcha
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • białka z 2 dużych jajek
  • 2/3 kubka brązowego cukru lub cukru kokosowego
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju z pestek z winogron
  • 1 kubek mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 12-15 malin (mrożonych lub świeżych malin)

Limonkowy krem z zieloną herbatą matcha:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  •  łyżki jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 limonki
  • sok z połowy limonki
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka sproszkowanej, zielonej herbaty matcha

Do dekoracji:

  • maliny (mrożone / świeże lub liofilizowane jak u mnie )

zielona babeczka z matcha

Instrukcje

  1. Wstawiamy piekarnik na 175 stopni bez termoobiegu lub 170 stopni z termoobiegiem. Przygotowujemy foremki na babeczki – około 12 sztuk. Jeśli używacie sylikonowych jak ja – możecie je leciutko posmarować olejem z pestek winogron (lub kokosowym lub rzepakowym). Jeśli używacie blachy na muffiny – wyłóżcie je papierowymi papilotkami.
  2. Mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i herbatę matcha.
  3. W drugiej misce miksujemy białka jajek do uzyskania w miarę sztywnej piany. Dodajemy cukier i miksujemy całość. Następnie dodajemy mleko, jogurt, rozpuszczony olej i ekstrakt. Miksujemy. Do mokrej mikstury dodajemy suchą z trzech partiach. Mieszamy do momentu połączenia się składników.
  4. Wylewamy masę do foremek – około 3/4 wysokości foremki. Po środku każdej wciskamy po jednej malinie – stworzą cudowne wypełnienie w babeczkach.
  5. Pieczemy około 15-18 minut (obserwujcie, by nie przetrzymać ich za długo). Wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  6. Jeśli chcecie przygotować również zielony krem z matcha, zmiksujcie wszystkie składniki kremu. Nakładajcie na babeczki tuż przed podaniem/zjedzeniem. Udekorujcie malinami.
  7. Babeczki bez kremu przetrzymujcie pod kuchenną ściereczką do 2-3 dni. Te z kremem trzymajcie do 2 dni w lodówce.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments