Cokolwiek byście nie planowali gotować w październiku jedno jest pewne – musicie ugotować lub upiec coś z dyni. Sama nie wierzę, że to piszę, bo kiedyś nie znosiłam dyni. Pamiętam, jak ugotowałam pierwszą w życiu zupę z dyni z dodatkiem skórki z pomarańczy – po pierwszym talerzu reszta garnka wylądowała w śmietniku. Nie wiem czy to kwestia “dorośnięcia” do niektórych smaków czy braku umiejętności dobrego doprawienia w przeszłości. Dzisiaj jednak dynia to jedno z tych warzyw sezonowych, na które się najbardziej cieszę w roku.
Ja dynię szczególnie upodobałam sobie w przepisach na słodko, i właśnie takie Wam dzisiaj prezentuję. 5 przepisów, w których dynia jest niezbędna, chociaż wcale nie gra pierwszych skrzypiec pod kątem smaku. Bardziej pełni rolę wypełniacza, który dodaje naszym daniom wilgotności, kremowości i pięknego, ciepłego koloru (spójrzcie na kolor tej chałki!)
Jak wybrać dynię do poniższych przepisów? Dla mnie absolutnym hitem jest dynia hokkaido. Ma delikatny smak i po upieczeniu jest cudownie kremowa. Jest mniejsza niż standardowe ogromne dynie, które kojarzymy z Halloween, więc też łatwiej ją pokroić i upiec w jednej partii. Jeśli nie odnajdujecie się w różnych rodzajach dyni, to na tej stronie jest dość fajna instrukcja wraz ze zdjęciem różnych odmian 🙂
Dlaczego warto do słodkich przepisów dodawać dynię? Dzięki niej uzyskujemy cudną kremowości i wilgotność – w przeciwnym razie rolę tę spełniają zazwyczaj dodatkowe porcje oleju lub masła. Ponadto dynia hokkaido ma mnóstwo wartości odżywczych, dużo witamin (A, C z grupy B) oraz minerałów (wapń, potas, magnez i fosfor).
Ok, czas na obiecane przepisy. Dajcie znać, który Wam najbardziej przypadł do gustu!
1. Na urodziny: Sernik dyniowy
Pyszny, wilgotny, kremowy. O przepięknym kolorze. Wcale nie musicie czekać do urodzin, by go zrobić, ale z pewnością świetnie się sprawdzi na specjalne okazje.
2. Na szybko: Muffinki dyniowe z płatkami owsianymi
Jeśli macie dostępne puree dyniowe wystarczy 20 minut na wymieszanie wszystkich składników oraz 25 minut w piekarniku. Świetnie sprawdzą się zarówno do śniadania lub na podwieczorek.
3. Na weekend: Chałka dyniowa z kruszonką
Ok, ten przepisy wymaga trochę więcej czasu, ale totalnie jest tego warty. Mięciutka, pyszna chałka ze słodką kruszonką. Śniadanie idealne. Plus w kolejne dni możecie z niej zrobić najlepsze tosty francuskie.
4. Na śniadanie: Dyniowe placuszki z płatkami owsianymi
Przepis, który do śniadaniowych placuszków przemyca zarówno dynię jak i płatki owsiane. Pyszne, sycące śniadanie na październikowy lub listopadowy poranek.
5. Na deser do kawki: Korzenne ciasto dyniowe przekładane kremem
Torcik idealny na jesień – korzenne, aromatyczne dyniowe ciasto, waniliowy krem z serka oraz karmelizowane pestki dyni.
Który przepis wybierzecie? 🙂
[…] większą lub dwie mniejsze dynie i użyć ich do różnych przepisów. Koniecznie sprawdźcie ten wpis z 5 świetnymi przepisamy na słodko z dynią w roli […]