Szybkie muffinki dyniowe z płatkami owsianymi i przyprawami korzennymi. Przepis dla którego warto mieć zapas puree dyniowego – w lodówce lub nawet w zamrażalce. Samo przygotowanie masy zajmie Wam 15 minut, do tego pieczenie 25 minut. Samo przygotowanie jest również bardzo proste – mieszamy wszystkie składniki mikserem w jednej misce, przelewamy do foremek i pieczemy. Efektem są pyszne, wilgotne i miękkie w środku, aromatyczne muffinki dyniowe. Idealna jesienna, słodka przekąska.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut plus czas na zrobienie dyniowego puree (1h pieczenie i studzenie)
PORCJE: 12 muffinek
Składniki
- ⅓ kubek oliwy (lub rozpuszczonego oleju kokosowego)
- 1/2 kubka syropu klonowego lub miodu
- 2 jajka
- 1 kubek (300g) puree z dyni (z jednej małej dyni hokkaido)
- 1/2 kubka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 zmielone goździki
- 1 i 3/4 kubka mąki orkiszowej (lub pszennej lub pełnoziarnistej)
- 1/3 kubka płatków owsianych
- opcjonalnie: garść orzechów, żurawiny lub kawałków czekolady, jeśli lubicie takie dodatki w muffinkach
Dodatkowo do posypania muffinów:
- garść płatków owsianych
- spora szczypta cynamonu
Instrukcje
- Zróbmy dyniowe puree. Spokojnie możecie ten krok wykonać wcześniej, na przykład poprzedniego dnia lub zrobić na zapas i zamrozić. Dynię pokrójcie na mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej się upiecze), usunąć pestki. Połóżcie na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, skórką w dół. Posmarujcie miąższ delikatnie oliwą, dzięki temu się nie spali. Dodatkowo możecie posypać delikatnie cynamonem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczcie około 30 minut (do miękkości – sprawdzajcie czy widelec gładko wchodzi). Gdy dynia się upiecze wyjmujemy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Jeśli skórka na górze zbrązowiała staramy się ją zdrapać i do miski dać tylko miękki pomarańczowy miąższ. Najlepiej jeszcze przemielić go ręcznym blenderem, by finalnie w cieście nie było grudek z dyni.
- Nagrzejcie piekarnik do 165 stopni C. Przygotujcie foremki / formę do muffinów. Jeśli nie używacie papierowych papilotek leciutko posmarujcie oliwą wnętrze foremek.
- W dużej misce zmiksujcie oliwę i syrop klonowy. Dodajcie jajka po jednym co 1-2 minuty, nadal miksując. Następnie dodajcie puree dyniowe, mleko, sodę, ekstrakt waniliowy i przyprawy: sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki (zmielone).
- Na mniejszych obrotach miksera w dwóch turach dodajcie mąkę i płatki owsiane.
- Opcjonalnie: Możecie do środka dodać ulubione dodatki typu kawałki czekolady, orzechy lub suszone owoce.
- Rozłóżcie masę miedzy 12 foremek. Posypcie wierzch płatkami owsianymi oraz delikatnie cynamonem. Pieczcie około 25 minut (do suchego patyczka). Babeczki powinny wyjść leciutko wilgotne w środku.
- Te muffinki dyniowe wytrzymają 2 dni w temperaturze pokojowej (przykryjcie ściereczką) lub nawet 4 w lodówce.
[…] Do przepisu będziecie potrzebować puree z dyni. Warto je zrobić wcześniej – albo dzień wcześniej, albo dużo wcześniej i trzymać w zamrażarce. Instrukcje do upieczenia dyni znajdziecie na przykład w przepisie na dyniowe muffinki […]
[…] 2. Na szybko: Muffinki dyniowe z płatkami owsianymi […]
[…] Szybkie babeczki dyniowe […]
[…] Muffinki dyniowe z płatkami owsianymi […]