Szybkie muffinki dyniowe z płatkami owsianymi

Szybkie muffinki dyniowe z płatkami owsianymi i przyprawami korzennymi. Przepis dla którego warto mieć zapas puree dyniowego – w lodówce lub nawet w zamrażalce. Samo przygotowanie masy zajmie Wam 15 minut, do tego pieczenie 25 minut. Samo przygotowanie jest również bardzo proste – mieszamy wszystkie składniki mikserem w jednej misce, przelewamy do foremek i pieczemy. Efektem są pyszne, wilgotne i miękkie w środku, aromatyczne muffinki dyniowe. Idealna jesienna, słodka przekąska.

muffinki dyniowe

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut plus czas na zrobienie dyniowego puree (1h pieczenie i studzenie)

PORCJE: 12 muffinek

Składniki

  • ⅓ kubek oliwy (lub rozpuszczonego oleju kokosowego)
  • 1/2 kubka syropu klonowego lub miodu
  • 2 jajka
  • 1 kubek (300g) puree z dyni (z jednej małej dyni hokkaido)
  • 1/2 kubka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 zmielone goździki
  • 1 i 3/4 kubka mąki orkiszowej (lub pszennej lub pełnoziarnistej)
  • 1/3 kubka płatków owsianych
  • opcjonalnie: garść orzechów, żurawiny lub kawałków czekolady, jeśli lubicie takie dodatki w muffinkach

Dodatkowo do posypania muffinów:

  • garść płatków owsianych
  • spora szczypta cynamonu

muffinki dyniowe

Instrukcje

  1. Zróbmy dyniowe puree. Spokojnie możecie ten krok wykonać wcześniej, na przykład poprzedniego dnia lub zrobić na zapas i zamrozić. Dynię pokrójcie na mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej się upiecze), usunąć pestki. Połóżcie na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, skórką w dół. Posmarujcie miąższ delikatnie oliwą, dzięki temu się nie spali. Dodatkowo możecie posypać delikatnie cynamonem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczcie około 30 minut (do miękkości – sprawdzajcie czy widelec gładko wchodzi). Gdy dynia się upiecze wyjmujemy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Jeśli skórka na górze zbrązowiała staramy się ją zdrapać i do miski dać tylko miękki pomarańczowy miąższ. Najlepiej jeszcze przemielić go ręcznym blenderem, by finalnie w cieście nie było grudek z dyni.
  2. Nagrzejcie piekarnik do 165 stopni C. Przygotujcie foremki / formę do muffinów. Jeśli nie używacie papierowych papilotek leciutko posmarujcie oliwą wnętrze foremek.
  3. W dużej misce zmiksujcie oliwę i syrop klonowy. Dodajcie jajka po jednym co 1-2 minuty, nadal miksując. Następnie dodajcie puree dyniowe, mleko, sodę, ekstrakt waniliowy i przyprawy: sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki (zmielone).
  4. Na mniejszych obrotach miksera w dwóch turach dodajcie mąkę i płatki owsiane.
  5. Opcjonalnie: Możecie do środka dodać ulubione dodatki typu kawałki czekolady, orzechy lub suszone owoce.
  6. Rozłóżcie masę miedzy 12 foremek. Posypcie wierzch płatkami owsianymi oraz delikatnie cynamonem. Pieczcie około 25 minut (do suchego patyczka). Babeczki powinny wyjść leciutko wilgotne w środku.
  7. Te muffinki dyniowe wytrzymają 2 dni w temperaturze pokojowej (przykryjcie ściereczką) lub nawet 4 w lodówce.

muffinki dyniowe

muffinki dyniowe