Pyszny dżem truskawkowy z chia – bez białego cukru i sztucznych zagęszczaczy

Okoliczne stragany oferują jeszcze koszyczki z truskawkami, jednak (niestety) to już ostatnie dni tych najlepszych. Łatwo to rozpoznać po taniejących malinach i czereśniach zwiastujących płynne przejście w kolejny sezon owocowy. Nie ma co rozpaczać, lato nas będzie rozpieszczać jeszcze kolejnymi smakołykami. Warto jednak zadbać o to, by truskawki zostały z nami trochę dłużej. Jak? Dzięki przepisowi na pyszny, zdrowy dżem truskawkowy z chia – bez białego cukru, sztucznych zagęszczaczy i innych wstrętnych dodatków.

dżem truskawkowy z chia

KILKA WSKAZÓWEK:

  1. Smak dżemu w dużej mierze zależy od owoców (Captain Obvious to the rescue!). Dlatego zadbajcie o dojrzałe (nawet lekko przejrzałe), intensywnie czerwone, słodkie truskawki.
  2. Proporcje syropu – jeśli chcecie mniej słodki dżem, a Wasze truskawki są już słodkie, dajcie 3 zamiast 4 łyżek. Jeśli obawiacie się, że truskawki są za mało słodkie – dajcie 5 łyżek syropu.
  3. Proporcje nasion chia – jeśli lubicie gęsty dżem (jak na zdjęciu), trzymajcie się 2 łyżek. Jeśli chcecie bardziej lejący się – wystarczy jedna.
  4. Poniższe proporcje starczą na nieduży słoik dżemu. Możecie od razu zrobić więcej, lub dorabiać na bieżąco 🙂
  5. Świetnie smakuje na kanapce, w naleśnikach czy na chlebku bananowym. Na zdjęciu w towarzystwie chlebka bananowego z rabarbarem z przepisu z Jadłonomii.

dżem truskawkowy z chia

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut, 30 ze stygnięciem

PORCJE: nieduży słoik dżemu

Składniki

  • 400g dojrzałych, słodkich truskawek
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 płaskie łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (Chia)

dżem truskawkowy z chia

Instrukcje

  1. Wymyte i obsuszone truskawki kroimy na połówki lub (te większe okazy) na ćwiartki. Wrzucamy do szerokiego garnka lub głębokiej patelni. Dodajemy syrop klonowy i gotujemy na małym ogniu około 7-10 minut – aż truskawki puszczą soki i zmiękną.
  2. Gdy truskawki będą już miękkie rozdrabniamy je widelcem lub ubijakiem do ziemniaków (nie musimy zdejmować z ognia, tylko uważajcie, żeby się nie poparzyć.
  3. Dodajemy nasiona Chia i gotujemy kolejne 7-10 minut, aż całość cudnie zgęstnieje. Mieszajcie co jakiś czas by dżem nie przywarł. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozwalamy wystygnąć.
  4. Przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki lub zajadamy od razu.