Kto nie kocha czekolady? Mam nadzieję, że nikt z Was nie odpowiada właśnie do monitora “ja!”. Bo, muszę się przyznać, ze nie ufam ludziom, którzy czekolady nie lubią. Także ustalmy, że wszyscy kochają czekoladę. I wychodząc z tego założenia, każdemu powinno smakować to brownie bezglutenowe z batatów! 😉
Jest proste, szybkie do zrobienia i pyszne. A jednocześnie ma mniej masła i cukru niż klasyczne przepisy na brownie. To brownie łatwo przygotować w wersji bezglutenowej, więc w takim też wydaniu je dzisiaj zaproponowałam. Jeśli jednak nie macie potrzeby na brownie bezglutenowe, to zastąpcie mieszankę trzech rodzajów mąk na 100g mąki orkiszowej lub pszennej.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
PORCJE: 15 porcji (takich kwadracików 3x3cm)
Składniki
- 100 g masła
- 1 mały batat (około 100g po obraniu)
- 3 jajka
- 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 100g mlecznej czekolady (1 tabliczka), można zastąpić gorzką lub białą
- 1/2 kubka brązowego lub kokosowego cukru
- szczypta soli
- 40g mąki ryżowej
- 40g mąki kukurydzianej
- 25g mąki ziemniaczanej
Instrukcje
- Batata obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy do miękkości (zajmie to jakieś 10-15 minut), odcedzamy, studzimy i miksujemy/mielimy. W tym samym czasie mąki mieszamy ze sobą i solą w oddzielnej miseczce.
- Masło kroimy w kostkę. Czekolady gorzkie łamiemy na kosteczki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i dwie gorzkie czekolady. Uważamy, by całość nie nie przypaliła/nie zagotowała.
- W dużej misce miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy puree z batata, mieszamy. Po tym dodajemy mieszankę masła i czekolady, mieszamy. Na koniec dodajemy mieszankę mąki i mieszamy.
- Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam szklanej formy o wymiarach około 20x25cm. Jeśli chcecie możecie użyć mniejszej, to wtedy po prostu ciasto będzie grubsze (najwyżej dodajcie 5 minut w piekarniku). Na większą foremkę te proporcje są za małe.
- Masę wylewamy do foremki i posypujemy pokrojoną w kosteczkę czekoladą. Pieczemy 30 minut. Przed wyjęciem z formy pozwólcie cieście ostygnąć. Brownie spokojnie wytrzyma 2-3 dni. Ja trzymałam na po za lodówką przykryte ściereczką. Jeśli przygotowujecie ten przepis w lecie, to lepiej trzymajcie w lodówce.