DO PRACY, KOLACJA, LUNCH, WEGETARIAŃSKIE

Idealne klopsiki wegetariańskie w sosie pomidorowym

0 comments

Klopsiki wegetariańskie z tego przepisu powinny być serwowane wszystkim, którzy uważają, że bez mięsa nie istnieje porządny, sycący obiad. Gwarantuje Wam, że każdy niedowiarek wycofa wszelkie sprzeciwy 🙂 Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Porządnie przyprawione, aromatyczne i z głębią smaku. Jak myślicie, co jest głównym składnikiem?

klopsiki wegetariańskie

Najważniejszym składnikiem w tym przepisie na klopsiki są przysmażone wcześniej pieczarki, które świetnie imitują “mięsną” strukturę klopsików. Ponadto klopsiki mają jeszcze jeden zaskakujący składnik, który zdecydowanie poprawia ich smak i teksturę – krakersy. Tak, krakersy, których używam zamiast bułki tartej. Dzięki nim klopsiki mają ciekawą teksturę, są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie nie są “zbite” i twarde w środku (a taki efekt niestety wywołuje zastąpienie krakersów bułką tartą – sprawdzałam!)

spaghetti z klosikami

Ten przepis to idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Możecie je podać na spaghetti  lub z ziemniaczanym puree i konfiturą z żurawina (w stylu Ikei ;)) W mojej propozycji znajdziecie przepis na sos pomidorowy towarzyszący klopsikom, ale możecie to zastąpić innym, lubianym przez Was sosem (Na zdjęciach klopsiki w dwóch opcjach – na spaghetti z sosem pomidorowym z tego przepisu oraz na sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw – marchewki i selera naciowego :))

klopsiki wegetariańskie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

PORCJE: 4

Składniki

KLOPSIKI

  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • po 1 łyżce oliwy i masła
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu (można zastąpić suszonym, ale lepszy świeży)
  • 1 łyżka świeżego tymianku (można zastąpić suszonym, ale lepszy świeży)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 100g (1 kubek) płatków owsianych
  • 12 krakersów
  • 1 łyżeczka soli
  • 30g sera typu parmezan
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • świeżo mielony pieprz

SOS POMIDOROWY:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie, jeśli lubicie pikantne)
  • Garść świeżych ziół – ja używam bazylii i tymianku. Możecie dodać również oregano, lub całość zastąpić suszonymi ziołami (po jednej łyżeczce z bazylii i oregano lub oregano i tymianku)
  • 500g pasaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego / octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz

DODATKI DO PODANIA:

  • makaron spaghetti  i parmezan do posypania lub puree ziemniaczane i dżem z żurawiny

klopsiki bez mięsa

Instrukcje

KLOPSIKI

  1. Przygotujmy cebulę i pieczarki – obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy po 1 łyżce masła i oliwy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy aż ładnie zbrązowieją, a woda z grzybków wyparuje. Mieszajcie co jakiś czas, by się nie przypaliły.
  2. W czasie gdy nasze pieczarki się smażą obieramy czosnek i kroimy w kostkę lub przeciskamy przez praskę. Odrywamy listki z gałązek rozmarynu  tymianku i szatkujemy. Pod koniec smażenia pieczarek dodajemy czosnek, tymianek i rozmaryn. Mieszamy i dajemy całości wystygnąć.
  3. Gdy masa wystygnie dodajemy płatki owsiane i całość rozdrabniamy – ja użyłam ręcznego blendera, możecie też przerzucić przez maszynkę do mielenia.
  4. Do zmielonej masy dodajemy pozostałe składniki: oregano, jajka, sól, dużą porcję świeżo zmielonego pieprzu, starty na małych oczkach parmezan, sos sojowy, musztardę i rozdrobione krakersy. Jak łatwo je rozdrobnić? wrzućcie je na środek kuchennej ściereczki, złapcie ściereczkę tak, by stworzyła “worek”, połóżcie na desce do krojenia oraz uderzajcie w niego tłuczkiem do mięsa 🙂 Całość się rozdrobni. Gotową masę przykryjcie przykrywką lub folią spożywczą i włóżcie na kilka godzin do lodówki. Wprawdzie można ten krok pominąć (i włożyć na pół godziny/godzinę), ale naprawdę klopsiki będą najlepsze jeśli masa posiedzi w lodówce.
  5. W tym czasie możecie przygotować sos – przepis poniżej. Jak smażymy klopsiki? Na dużej patelni rozgrzewamy mają ilość oliwy. Formujemy w rękach kulki i smażymy je po 3-5 minut z każdej strony – aż ładnie zbrązowieją, ale uważajcie by ich nie przypalić. By lepiej Wam się formowało, możecie zmoczyć ręce w ciepłej wodzie lub lekko naoliwić dłonie.

SOS POMIDOROWY

  1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Chili szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i chili i również smażymy chwilę – wystarczy około minuty.
  2. Jeśli używamy suszonych ziół – dodajemy  je na tym etapie i mieszamy. Jeśli świeżych, najpierw dodajemy passatę pomidorową i dopiero wtedy świeże zioła.
  3. Po dodaniu passaty dodajemy cukier i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem 20-30 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dzięki temu sos przejdzie smakami ziół i zgęstnieje.

PODANIE:

  1. Przed podaniem możemy klopsiki wrzucić jeszcze do sosu i podgrzewać całość z 5 minut, lub jeśli mamy klopsiki świeżo usmażone możemy pominąć ten krok. Podajemy na makaronie spaghetti i posypane parmezanem lub z dodatkiem ziemniaków / puree ziemniaczanego i dżemu z żurawiny.
  2. Przechowujemy w lodówce (klopsiki już dodane do sosu). Spokojnie wytrzymają dwa dni w lodówce.

klopsiki z pieczarek

spaghetti z klopsikami

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments