Klopsiki wegetariańskie z tego przepisu powinny być serwowane wszystkim, którzy uważają, że bez mięsa nie istnieje porządny, sycący obiad. Gwarantuje Wam, że każdy niedowiarek wycofa wszelkie sprzeciwy 🙂 Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Porządnie przyprawione, aromatyczne i z głębią smaku. Jak myślicie, co jest głównym składnikiem?
Najważniejszym składnikiem w tym przepisie na klopsiki są przysmażone wcześniej pieczarki, które świetnie imitują “mięsną” strukturę klopsików. Ponadto klopsiki mają jeszcze jeden zaskakujący składnik, który zdecydowanie poprawia ich smak i teksturę – krakersy. Tak, krakersy, których używam zamiast bułki tartej. Dzięki nim klopsiki mają ciekawą teksturę, są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie nie są “zbite” i twarde w środku (a taki efekt niestety wywołuje zastąpienie krakersów bułką tartą – sprawdzałam!)
Ten przepis to idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Możecie je podać na spaghetti lub z ziemniaczanym puree i konfiturą z żurawina (w stylu Ikei ;)) W mojej propozycji znajdziecie przepis na sos pomidorowy towarzyszący klopsikom, ale możecie to zastąpić innym, lubianym przez Was sosem (Na zdjęciach klopsiki w dwóch opcjach – na spaghetti z sosem pomidorowym z tego przepisu oraz na sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw – marchewki i selera naciowego :))
CZAS PRZYGOTOWANIA:
PORCJE: 4
Składniki
KLOPSIKI
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- po 1 łyżce oliwy i masła
- 1 łyżka świeżego rozmarynu (można zastąpić suszonym, ale lepszy świeży)
- 1 łyżka świeżego tymianku (można zastąpić suszonym, ale lepszy świeży)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 100g (1 kubek) płatków owsianych
- 12 krakersów
- 1 łyżeczka soli
- 30g sera typu parmezan
- 2 duże jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- świeżo mielony pieprz
SOS POMIDOROWY:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie, jeśli lubicie pikantne)
- Garść świeżych ziół – ja używam bazylii i tymianku. Możecie dodać również oregano, lub całość zastąpić suszonymi ziołami (po jednej łyżeczce z bazylii i oregano lub oregano i tymianku)
- 500g pasaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego / octu z czerwonego wina
- sól i pieprz
DODATKI DO PODANIA:
- makaron spaghetti i parmezan do posypania lub puree ziemniaczane i dżem z żurawiny
Instrukcje
KLOPSIKI
- Przygotujmy cebulę i pieczarki – obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy po 1 łyżce masła i oliwy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy aż ładnie zbrązowieją, a woda z grzybków wyparuje. Mieszajcie co jakiś czas, by się nie przypaliły.
- W czasie gdy nasze pieczarki się smażą obieramy czosnek i kroimy w kostkę lub przeciskamy przez praskę. Odrywamy listki z gałązek rozmarynu tymianku i szatkujemy. Pod koniec smażenia pieczarek dodajemy czosnek, tymianek i rozmaryn. Mieszamy i dajemy całości wystygnąć.
- Gdy masa wystygnie dodajemy płatki owsiane i całość rozdrabniamy – ja użyłam ręcznego blendera, możecie też przerzucić przez maszynkę do mielenia.
- Do zmielonej masy dodajemy pozostałe składniki: oregano, jajka, sól, dużą porcję świeżo zmielonego pieprzu, starty na małych oczkach parmezan, sos sojowy, musztardę i rozdrobione krakersy. Jak łatwo je rozdrobnić? wrzućcie je na środek kuchennej ściereczki, złapcie ściereczkę tak, by stworzyła “worek”, połóżcie na desce do krojenia oraz uderzajcie w niego tłuczkiem do mięsa 🙂 Całość się rozdrobni. Gotową masę przykryjcie przykrywką lub folią spożywczą i włóżcie na kilka godzin do lodówki. Wprawdzie można ten krok pominąć (i włożyć na pół godziny/godzinę), ale naprawdę klopsiki będą najlepsze jeśli masa posiedzi w lodówce.
- W tym czasie możecie przygotować sos – przepis poniżej. Jak smażymy klopsiki? Na dużej patelni rozgrzewamy mają ilość oliwy. Formujemy w rękach kulki i smażymy je po 3-5 minut z każdej strony – aż ładnie zbrązowieją, ale uważajcie by ich nie przypalić. By lepiej Wam się formowało, możecie zmoczyć ręce w ciepłej wodzie lub lekko naoliwić dłonie.
SOS POMIDOROWY
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Chili szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i chili i również smażymy chwilę – wystarczy około minuty.
- Jeśli używamy suszonych ziół – dodajemy je na tym etapie i mieszamy. Jeśli świeżych, najpierw dodajemy passatę pomidorową i dopiero wtedy świeże zioła.
- Po dodaniu passaty dodajemy cukier i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem 20-30 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dzięki temu sos przejdzie smakami ziół i zgęstnieje.
PODANIE:
- Przed podaniem możemy klopsiki wrzucić jeszcze do sosu i podgrzewać całość z 5 minut, lub jeśli mamy klopsiki świeżo usmażone możemy pominąć ten krok. Podajemy na makaronie spaghetti i posypane parmezanem lub z dodatkiem ziemniaków / puree ziemniaczanego i dżemu z żurawiny.
- Przechowujemy w lodówce (klopsiki już dodane do sosu). Spokojnie wytrzymają dwa dni w lodówce.