CIASTA, DESERY, WEGETARIAŃSKIE

Brownie proteinowe z wiśniami

0 comments

Na straganach zaczęły się pojawiać wiśnie, a jak wiśnie to koniecznie w połączeniu z czekoladą. Brownie proteinowe z płatków owsianych, kakao i prażonych jabłek. Z dodatkiem odżywki białkowej staje się idealną przekąską po treningu 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: (30 minut przygotowania plus 30 minut w piekarniku)
SKŁADNIKI: (na prostokątną blaszkę około 30x20cm)
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 1/4 kubka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 1/4 kubka cukru brązowego lub kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki odzywki białkowej o smaku czekolady lub kokosu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kubek prażonych jabłek
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego lub miodu
  • 2 garście wiśni (bez pestek)
  • Garść płatków migdałowych do posypania
INSTRUKCJE:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Płatki owsiane (oraz wiórki jeśli zastępujemy nimi mąkę) mielimy do uzyskania sypkości grubo zmielonej mąki.
  3. Mieszamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę kokosową (lub wiórki), cukier, cynamon, odżywkę, proszek do pieczenia i 3 łyżki kakao.
  4. W mikserze blondynami razem: jabłka, jajka, mleko i ekstrakt do uzyskania jednolitej masy.
  5. Wlewamy masę do suchych składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy kakaowej.
  6. Następnie w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy syrop, mieszamy. Dodajemy pozostałą łyżkę kakao i mieszamy do uzyskania błyszczącego sosu czekoladowego.
  7. Wylewamy masę kakaową do blaszki. W masę wkładamy wiśnie (po wyjęciu pestek!). Polecamy sosem czekoladowym. Posypujemy płatkami migdałow.
  8. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zakrywamy górę papierem do pieczenia i pieczemy kolejne 10-15 minut (do suchego patyczka)

Brownie proteinowe podajemy ciepłe lub zimne. Przetrzymujemy w lodówce, by zachować wilgotność ciasta. U mnie postało w świetnym stanie 3 dni – czy dłużej wytrzyma nie wiem, bo nic po nim nie zostało 🙂  Do podania możemy zaszaleć i dorobić świeżego sosu czekoladowego lub dodać wiśnie w syropie 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments