Na straganach zaczęły się pojawiać wiśnie, a jak wiśnie to koniecznie w połączeniu z czekoladą. Brownie proteinowe z płatków owsianych, kakao i prażonych jabłek. Z dodatkiem odżywki białkowej staje się idealną przekąską po treningu 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: (30 minut przygotowania plus 30 minut w piekarniku)
SKŁADNIKI: (na prostokątną blaszkę około 30x20cm)
- 1 kubek płatków owsianych
- 1/4 kubka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
- 1/4 kubka cukru brązowego lub kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki odzywki białkowej o smaku czekolady lub kokosu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kubek prażonych jabłek
- 2 jajka
- 1/2 kubka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego lub miodu
- 2 garście wiśni (bez pestek)
- Garść płatków migdałowych do posypania
INSTRUKCJE:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Płatki owsiane (oraz wiórki jeśli zastępujemy nimi mąkę) mielimy do uzyskania sypkości grubo zmielonej mąki.
- Mieszamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę kokosową (lub wiórki), cukier, cynamon, odżywkę, proszek do pieczenia i 3 łyżki kakao.
- W mikserze blondynami razem: jabłka, jajka, mleko i ekstrakt do uzyskania jednolitej masy.
- Wlewamy masę do suchych składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy kakaowej.
- Następnie w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy syrop, mieszamy. Dodajemy pozostałą łyżkę kakao i mieszamy do uzyskania błyszczącego sosu czekoladowego.
- Wylewamy masę kakaową do blaszki. W masę wkładamy wiśnie (po wyjęciu pestek!). Polecamy sosem czekoladowym. Posypujemy płatkami migdałow.
- Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zakrywamy górę papierem do pieczenia i pieczemy kolejne 10-15 minut (do suchego patyczka)
Brownie proteinowe podajemy ciepłe lub zimne. Przetrzymujemy w lodówce, by zachować wilgotność ciasta. U mnie postało w świetnym stanie 3 dni – czy dłużej wytrzyma nie wiem, bo nic po nim nie zostało 🙂 Do podania możemy zaszaleć i dorobić świeżego sosu czekoladowego lub dodać wiśnie w syropie 🙂