KOLACJA, LUNCH, WEGAŃSKIE

Stir-Fry z groszkiem cukrowym i brokułami

0 comments

Kolejna propozycja na stir-fry z makaronem gryczanym i sezonowymi warzywami: groszkiem cukrowym i brokułem, z dodatkiem chińskiej kapusty pak choi, tofu i sezamu. Wszystko w imbirowym sosie. 

Uwielbiam w tym przepisie chrupkość groszku cukrowego, orzeźwiający sos oraz pożywność tofu i kapusty pak choi. A jak pięknie wygląda w woku i na talerzu!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje)
  • 100g tofu (zazwyczaj pół kostki)
  • 100g groszku cukrowego
  • 250g brokułów (połówka średniej główki) – poza sezonem sprawdzi się też mrożony
  • 1/2 kapusty pak choi – jeśli nie znajdziecie można zstąpić 1/4 małej kapusty
  • 130g makaronu gryczanego soba
  • Garść sezamu
  • Olej sezamowy lub rzepakowy do smażenia
  • Opcjonalnie: chiński sos chilli do podania
  • Opcjonalnie wersja dla super głodnych – jajko sadzone do podania na makaronie 🙂
SOS:
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • Świeżo zmielony pieprz
INSTRUKCJE:
  1. W czajniku zanotujmy wodę do gotowania warzyw. Przygotujmy warzywa i tofu: pokrójmy brokuł w małe różyczki, groszek w miarę możliwości obieramy z włókien na bokach, kapustę szatkujemy, tofu kroimy w kostkę.
  2. Wlewamy wrzątek do garnka. Solimy wodę łyżeczką soli. Wrzucamy pokrojone brokuły i kapustę i gotujemy 3 minuty. Na ostatnią minutę wrzucamy groszek. Odcedzamy.
  3. Gotujemy makaron wg informacji na opakowaniu.
  4. W tym czasie na suchym woku prażymy przez chwilę sezam. Gdy się zarumieni, przesypujemy go do miseczki. Do nagrzanego woka dodajemy 1 łyżeczkę oleju. Smażymy tofu na złoty kolor.
  5. Przygotowujemy sos: ścieramy imbir i czosnek na drobnej tarce. Dodajemy sos sojowy, ocet i olej i szczyptę pieprzu. Mieszamy.
  6. Do usmażonego tofu wrzucamy warzywa i smażymy 2 minuty. Dodajemy makaron, wlewamy sos. Smażymy 3 minuty aż sos obtoczy makaron i warzywa.
  7. Posypujemy stir-fry sezamem. Przy podaniu możemy na stole postawić butelkę chińskiego sosu chilli (ostrego lub słodko-ostrego) do polania dla osób które lubią ostrzejsze smaki 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments