Ten deser pomimo uderzającego podobieństwa do sernika, nie na w sobie sera, jajek, masła, śmietany czy cukru – to tak zwany sernik wegański. Jego głównymi składnikami są migdały i nerkowce. Dzięki tym zmianom ciasto jest pyszną i zdrową przekąską gdy dopadnie nad ochota na słodkie 🙂 Masa z nerkowców jest zaskakująco kremowa a mus z malin dodaje lekkości.
Poniższy przepis bazuje na przepisie ze strony Hazel&Cacao, jednak powprowadzałam w nim kilka zmian ze względu na brak niektórych składników oraz chęci dodania większej porcji owocowego smaku do zrównoważenia orzechów 🙂 Szczegóły poniżej.
CZAS PRZYGOTOWANIA: robienie tego ciasta należy rozłożyć na etapy 😉 do zrobienia masy potrzebujemy nerkowce namoczone w wodzie przez przynajmniej 5 godzin – dlatego warto i tym pamietać dzień przed lub rano jeśli ciasto robimy wieczorem 🙂 Samo przygotowanie zajmuje 30-40 minut. Ciasta nie pieczemy tylko zastyga w lodówce. Według mnie najlepsze jest dzień po zrobieniu 🙂
SKŁADNIKI: (na formę o średnicy 21cm)
SPÓD CIASTA:
- 1 kubek zmielonych migdałów (ja dla ułatwienia użyłam do mielenia płatków migdałowych – około 150g)
- 1 kubek kakao
- 5 łyżek miodu/syropu klonowego/ z agawy
- 5 łyżek mleka roślinnego
MASA:
- 1 i 1/2 kubka namoczonych nerkowców (w zimnej wodzie przez przynajmniej 5 godzin)
- 1/3 kubka syropu klonowego/miodu
- 1/3 kubka roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 kubka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z jednej pałeczki wanilii)
- 2 garści malin i 1 łyżeczka miodu do musu
- Owoce na wierzch: maliny, jagody, borówki, jeżyny – co lubicie 🙂
INSTRUKCJE:
- Spód: po zmielenia migdałów (nie na miałką mąkę, ale dość drobno) mieszamy je najpierw z kakao, a później z mokrymi składnikami. Mieszamy do momentu sklejenia sie składników w lepiące się grudki. Wtedy mokrymi palcami wykładamy masę na spód i boki foremki. Ja spód pokryłam papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki.
- Masa z nerkowców: jeśli mamy dobry blender wrzucamy wszystkie składniki na raz i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy – takiej o konsystencji hummusu 😉 Ja się trochę o mikser bałam 😉 więc najpierw dodałam połowę nerkowców i zmiksowalam z mokrymi składnikami i dopiero wtedy dodałam drugą połowę orzechów i miksowałam dalej. Ważne by dość do gładkiej konsystencji – wtedy ciasto jest kremowe 🙂
- Masę wykładamy na spod czekoladowy. Wyrównujemy łyżką.
- 2 garści malin i łyżeczkę miodu miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Wykładamy łyżeczką na masę w formie kleksów. Następnie wykałaczką kręcimy kółka w masie tworząc ładne wzory 🙂
- Sernik wegański wkładamy na 2-3 godziny do zamrażarki do zastygnięcia. Po tym czasie trzymamy je już w lodówce. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu 🙂
- Ja do podania przygotowałam dodtakową porcję musu malinowego do polania 🙂 Mniam 🙂