Pad thai – aromatyczny makaron z kuchni tajskiej z tofu smażonym na złoto, chrupiącymi kiełkami fasoli mung i masą orzeszków ziemnych.
To jeden z naszych ulubionych niedzielnych obiadów odkąd byłam na warsztatach kuchni tajskiej 🙂 Chociaż przyznam, że robię i tak po inaczej – wielokrotne przygotowanie pokazało mi, jaką wersję lubię najlepiej 🙂
Najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po przygotowaniu – koniecznie każda porcja oddzielnie 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut. Samo smażenie dwóch porcji zajmuje kilka minut – dlatego możecie przygotować składniki wcześniej i wtedy samo smażenie pad thai zajmuje mało czasu, co jest dobrą opcją np. na przyjście gości 😉
SKŁADNIKI: (2 porcje)
- 2 szalotki lub jedna średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek szczypiorku
- Kostka tofu
- 100g kiełków fasoli mung
- 2 jajka
- 2 garści orzeszków ziemnych (surowych, niesolonych)
- 180g makaronu ryżowego w wstążki
- Olej do podsmażania – rzepakowy lub sezamowy
SOS:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka pasty tamaryndowej
- 1 łyżka pasty chilli lub płatków chilli
- 2 łyżki cukru palmowego/trzcinowego/kokosowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka pokrojonych suszonych krewetek (opcjonalnie)
INSTRUKCJE:
- Przygotuj sos: wymieszaj doskonale wszystkie składniki. Możesz go chwilę podgrzać dla lepszego połączenia składników.
- Makaron – tutaj są dwie opcje – możesz go namaczać w chłodnej wodzie przez 40 minut i pozwolić mu się zagotować przez chwilę juz w patelni z innymi składnikami w sosie przez jakieś 2-3 minuty. Ja wolę go ugotować ( lub zalać wrzątkiem w zależności od informacji na opakowaniu) tuż przed przygotowaniem dania).
- Przygotuj wszystkie składniki. Pokrój w drobna kosteczkę cebulę i czosnek. Szczypiorek pokrój na 2-3 cm kawałki. Tofu pokrój w kostkę.
- Praż orzechy na suchej patelni przez 1-2 minutki. Uważaj by nie przypalić ich :). Wrzuć je do moździerza, poczekaj z rozdrobnieniem aż ostygną by nie straciły smaku.
- W patelni na łyżce oleju podsmaż tofu aż zrobi się złote z każdej strony. Następnie przygotuj każdą porcję:
- Podsmaż w woku przez chwilę połowę porcji cebuli i czosnku. Następnie przesuń je na górę woka i wbij jajko. Rozpłaszcz je jak najbardziej i poczekaj chwilkę aż się usmaży. Nie mieszaj by nie zrobić jajecznicy.
- Dodaj pół szczypiorku, kiełków fasoli mung, tofu i orzeszków. Dodaj połowę porcji makaronu i połowę sosu. Dolej 2-3 łyżki wody. Mieszaj, aż sos obtoczy wszystkie składniki, a woda wyparuje.
- Podawaj skroplony sokiem z limonki i posypany orzechami 🙂
[…] Pad Thai z tofu […]
[…] Tajski Pad Thai z tofu […]