Dzisiaj wariacja na temat jajecznicy po izraelsku – szakszuka z pieczarkami, doprawiona aromatycznym świeżym oregano.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
PORCJE: 2
Składniki
- średnia cebula lub połówka dużej
- 8 pieczarek
- 3 duże pomidory
- 4 jajka
- Łyżka masła
- Łyżka oliwy
- Garść świeżego oregano
- Sól i pieprz
- Ciemne pieczywo do podania
Instrukcje
- Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory sparzamy i obieramy za skórki.
- Miąsz kroimy w kostkę, odrzucając pestki i sok.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się rozstopi, dodajemy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy 1-2 minuty.
- Dodajemy pieczarki i smażymy kolejną minutę lub dwie.
- Dodajmy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pomidory przez około 5-7 minut (aż pomidory się rozpadną i całość będzie dość gęsta a nie wodnista). Dodajemy większość oregano i mieszamy.
- Wbijamy 4 jajka, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 3-4 minuty – aż białko się zetnie, ale nie za długo, by żółtko pozostało płynne.
Instrukcje
- Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory sparzamy i obieramy za skórki.
- Miąsz kroimy w kostkę, odrzucając pestki i sok.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się rozstopi, dodajemy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy 1-2 minuty.
- Dodajemy pieczarki i smażymy kolejną minutę lub dwie.
- Dodajmy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pomidory przez około 5-7 minut (aż pomidory się rozpadną i całość będzie dość gęsta a nie wodnista). Dodajemy większość oregano i mieszamy.
- Wbijamy 4 jajka, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 3-4 minuty – aż białko się zetnie, ale nie za długo, by żółtko pozostało płynne.
Przed podaniem posypujemy szakszukę świeżym oregano. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.