IMPREZA, KOLACJA, KOLACJA WE DWOJE, LUNCH, WEGAŃSKIE

Pierożki na parze z tofu i warzywami

0 comments

Zawsze uwielbiałam pierogi i chociaż pewnie żadnymi bym nie pogardziła to ruskie zawsze były na szczycie listy. Przez bardzo długi czas nie sądziłam, że jakieś inne mogą im dorównać. Dopóki pierwszy raz nie zjadłam pierożków gotowanych na parze 😉 Szybko też postanowiłam wypróbować sił w domu. Stworzyłam farsz jak dla mnie idealny – będący kombinacją tych, które najbardziej mi smakowały dotychczas. Sycący dzięki marchewce i tofu, aromatyczny dzięki grzybom mun i kolendrze. (Ten farsz świetnie sprawdzi się również w “pasztecikach” z ciasta francuskiego)   Nie opanowałam jeszcze ciasta z mąki ryżowej i tapioki – tutaj wciąż jeszcze czeka mnie kilka prób by uzyskać idealne proporcje. Dlatego dzisiaj łatwiejsza propozycja – pierożki na parze z mąki orkiszowej 🙂

wegańskie pierożki na parze

Jakiego sprzętu użyć? Jest kilka opcji, by zrobić te pierożki na parze:

  • bambusowy koszyczek do położenia na garnku
  • standardowy wkład z Ikei (dopóki się nie dorobiłam parowaru świetnie dawał radę), również do użycia nad garnkiem
  • parowar 

W każdej opcji warto położyć na spód kawałek papieru do pieczenia (pomaga też później w wyjęciu)

Pierożki na parze z tofu i warzywami

Recipe by LilaCourse: KOLACJA, LUNCHCuisine: azjatyckie, wegańskie
Porcje

25

pierożków
Czas aktywny

40

minutes
Czas całkowity

1

hour 

Pyszne, wegańskie pierożki na parze z tofu, marchewką, grzybkami mun i kolendrą, podawane z sosem na bazie sosu sojowego. Aromatyczne i sycące.

SKŁADNIKI

  • CIASTO NA PIEROŻKI
  • 350g mąki orkiszowe

  • 250ml ciepłej wody

  • szczypta soli

  • FARSZ
  • 80g tofu

  • 2 marchewki

  • pęczek kolendry

  • mala czerwona cebula

  • 25g susoznych grzybów mun (lub kilka pieczarek)

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyska soku z limonki

  • SOS
  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka octu ryżowego/soku z limonki/octu winnego bialego

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • opcjonalnie: szczypta płatków chilli jeśli wolicie sos na ostro

  • do podania: garść czarnego sezamu

INSTRUKCJE

  • Zagniatamy ciasto: do mąki dodajemy szczyptę soli oraz wlewamy wodę. Zagniatamy ręką do uzyskania elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką do czasu zawijania pierożków.
  • Przygotowujemy farsz. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem w miseczce i odstawiamy na chwilę. Tofu i czerwoną cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę (3mm). Marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Kolendrę szatkujemy. Grzyby odcedzamy, możemy przelać zimną wodą by się nie poparzyć, i szatkujemy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkujemy ciasto tak, by było naprawdę cienkie, ale by się nam nie przerywało. Wykrajamy spore kółka – większe niż standardowa szklanka (ja użyłam niskiej szklanki do drinków ;)).
  • Przygotowujemy pierogi: na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Są różne sposoby zaplatana pierożków – na youtubie jest mnóstwo filmików. Możecie oczywiście też je sklejać tak jak standardowe pierogi – będą tak samo dobre 🙂 Mi najłatwiej tworzy się te czworokątne – na początku składam na pół jak polskie pierogi, ale sklejam tylko po środku, i następnie krańce dociągam do środka tak by po obu stronach stworzyć dwa rożki. Ale każdy ma swoje preferencje 🙂
  • Gotujemy na parze przez 10 minut. Nie układajcie ich zbyt blisko by się nie posklejały. Jeśli używacie tego metalowego wkładu co ja z Ikei, warto go pomiędzy partiami posmarować leciutko oliwą, by nie przywierały.

Lubicie dania z tofu?

Spróbujcie też innych przepisów z bloga:

Jeśli wykonacie ten przepis koniecznie dajcie mi znać! Czy w komentarzach poniżej, czy na social mediach. Uwielbiam dostawać zdjęcia Waszych dań z moich przepisów!