Pad Thai wegetariański z tofu

Pad thai – aromatyczny makaron z kuchni tajskiej z tofu smażonym na złoto, chrupiącymi kiełkami fasoli mung i masą orzeszków ziemnych.

To jeden z naszych ulubionych niedzielnych obiadów odkąd byłam na warsztatach kuchni tajskiej 🙂 Chociaż przyznam, że robię i tak po inaczej – wielokrotne przygotowanie pokazało mi, jaką wersję lubię najlepiej 🙂

Najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po przygotowaniu – koniecznie każda porcja oddzielnie 🙂

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut. Samo smażenie dwóch porcji zajmuje kilka minut – dlatego możecie przygotować składniki wcześniej i wtedy samo smażenie pad thai zajmuje mało czasu, co jest dobrą opcją np. na przyjście gości 😉

SKŁADNIKI: (2 porcje)
  • 2 szalotki lub jedna średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek szczypiorku
  • Kostka tofu
  • 100g kiełków fasoli mung
  • 2 jajka
  • 2 garści orzeszków ziemnych (surowych, niesolonych)
  • 180g makaronu ryżowego w wstążki
  • Olej do podsmażania – rzepakowy lub sezamowy
SOS:
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 1 łyżka pasty chilli lub płatków chilli
  • 2 łyżki cukru palmowego/trzcinowego/kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka pokrojonych suszonych krewetek (opcjonalnie)

INSTRUKCJE:

  1. Przygotuj sos: wymieszaj doskonale wszystkie składniki. Możesz go chwilę podgrzać dla lepszego połączenia składników.
  2. Makaron – tutaj są dwie opcje – możesz go namaczać w chłodnej wodzie przez 40 minut i pozwolić mu się zagotować przez chwilę juz w patelni z innymi składnikami w sosie przez jakieś 2-3 minuty. Ja wolę go ugotować ( lub zalać wrzątkiem w zależności od informacji na opakowaniu) tuż przed przygotowaniem dania).
  3. Przygotuj wszystkie składniki. Pokrój w drobna kosteczkę cebulę i czosnek. Szczypiorek pokrój na 2-3 cm kawałki. Tofu pokrój w kostkę.
  4. Praż orzechy na suchej patelni przez 1-2 minutki. Uważaj by nie przypalić ich :). Wrzuć je do moździerza, poczekaj z rozdrobnieniem aż ostygną by nie straciły smaku.
  5. W patelni na łyżce oleju podsmaż tofu aż zrobi się złote z każdej strony. Następnie przygotuj każdą porcję:
  6. Podsmaż w woku przez chwilę połowę porcji cebuli i czosnku. Następnie przesuń je na górę woka i wbij jajko. Rozpłaszcz je jak najbardziej i poczekaj chwilkę aż się usmaży. Nie mieszaj by nie zrobić jajecznicy.
  7.  Dodaj pół szczypiorku, kiełków fasoli mung, tofu i orzeszków. Dodaj połowę porcji makaronu i połowę sosu. Dolej 2-3 łyżki wody. Mieszaj, aż sos obtoczy wszystkie składniki, a woda wyparuje.
  8. Podawaj skroplony sokiem z limonki i posypany orzechami 🙂