Ta sałatka to idealna propozycja na lekką kolację. Masa świeżych warzyw, pożywny twarożek, chrupiące orzechy i lekko pikantne kiełki. Całość polana słodkim vinaigrette.
Ponadto sałatka jest napakowana białkiem i błonnikiem dzięki połączeniu brokuła, twarożka i orzechów. Dzięki temu to idealny przepis na przekąskę po treningu 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
SKŁADNIKI: (2 porcje)
- 4 garście roszponki
- 1 pomidor
- 1 ogorek (lub połówka jeśli jest duży)
- 6 rzodkiewek
- 2 garście różyczek brokuła (około 1/3 główki)
- 2 garście orzechów i pestek – ja użyłam mieszanki słonecznika, brazylijskich, włoskich i nerkowca
- 150g twarożku – ja użyłam gotowego z piątnicy, ale można rozrobić półtłusty/chudy twaróg z jogurtem i odrobiną soli
- 2 garści kiełków z rzodkiewki
SOS:
- Sok z 1/3 cytryny
- Oliwa w proporcji 2:1 do soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- Sól i pieprz
INSTRUKCJE:
- Zagotuj wodę w czajniku. Wlej do garnka posól 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzuć różyczki brokułów na 3 minuty. Po tym czasie odcedź, żeby nie rozmiękły.
- Na patelni podpraż przez około minutę/dwie orzechy. Uważaj by nie spalić, zdejmij gdy zaczną ładnie pachnieć 🙂 wrzuć do moździerza. Poczekaj z rozdrabianiem aż wystygną, by nie straciły smaku.
- Pomidora pokrój w kostkę. Ogórka i rzodkiewki w plasterki i na pół.
- Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki.
- Sałatki przygotuj pre porcja w głębokich talerzach. Najpierw roszponka i warzywa: pomidor, ogorek, rzodkiewka i brokuł. Polej sosem. Wyłóż na górze twarożeki kiełki. Całość posyp rozdrobnionymi orzechami