Sezon śliwkowy trwa, więc czas na kolejne ciasto ze śliwkami – dzisiaj to ciasto jogurtowe ze śliwkami i ktuszonką. Tym razem nie tarta, bo dostałam w domu wyraźny komunikat, że tart było w ostatnim czasie już za dużo i czas na zmianę. Mamy taki mały konflikt ciastowych w domu – ja kocham tarty, a Michał woli takie ucierane/biszkoptowe ciasta (najlepiej z kruszonką na górze). I dzisiaj w ramach równowagi między moim zamiłowaniem do tart i miłością do Michała powstał przepis na to ciasto.
Co znajdziecie w środku? Baza to ciasto z mąki orkiszowej, wilgotne dzięki dodaniu jogurtu i lekko korzenne w smaku, bo słodzone cukrem kokosowym, który jest bardziej wyrazisty w smaku i kolorze, dając wrażenie takiej “korzennosci” w cieście. Wrażenie, No bo w sumie kokos niewiele ma do przypraw korzennych 😉 Możecie też użyć cukru brązowego, chociaz polecam ten kokosowy 😊 Następnie śliwki obsypane cynamonem. I na koniec kruszonka – u mnie ponownie z mąki orkiszowej i brązowego cukru.
Ciasto robi się łatwo i szybko – w zasadzie tylko miedzami składniki i pieczemy. Naprawdę nie namęczycie się przy tym cieście 😉
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60-70 minut
PORCJE: 10 (forma o średnicy około 24-26 cm)
Składniki
- 2 kubki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 kubka cukru kokosowego (lub opcjonalnie cukru brązowego)
- 50 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego
Owoce:
- 400g śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 70g zimnego masła
- 100g mąki orkiszowej
- 4 łyżki cukru kokosowego (lub opcjonalnie brązowego)
Instrukcje
- Przygotujmy kruszonkę. Mieszamy w misce mąkę i cukier. Na tarce na grubych oczkach ścieramy masło do mąki. Ciasto ugniatamy w palcach do otrzymania jednego lub kilku połączonych kawałków. Wkładamy do lodówki.
- Pestkujemy śliwki. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dodajemy cynamon i mieszamy.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Jesli używamy foremki tortowej wykładamy spód papierem do pieczenia. Ja piekłam w ceramicznej foremce na tartę, więc nie wykładałam papierem tylko lekko wysmarowała masłem.
- Rozpuszczamy masło. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Wlewamy masło, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Gotową masę wykładamy do foremki. Na górę wykładamy nasze cynamonowe śliwki. I na górę kruszymy kruszonkę.
- Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka 😊)
- Przechowujemy po za lodówką, tylko pamiętajcie, by przykryć ściereczką.
[…] Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką […]