Ten przepis jest mi szczególnie bliski, bo dzięki niemu wystąpiłam w programie Zielona Rewolucja Marty Dymek na kanale Kuchnia Plus. Było to ekscytujące i niesamowite przeżycie, dzięki któremu możecie nie tylko przeczytać poniżej jak zrobić zdrowe snickersy, ale też zobaczyć dokładnie poszczególne kroki w filmiku poniżej:
Te zdrowe snickersy są pełne dobroci – zarówno pod kątem smaku jak i wartości odżywczych. W środku znajdziecie same “legalne”, dobre dla zdrowia składniki. Orzechy, daktyle, olej i krem kokosowy, syrop klonowy, gorzka czekolada.
Od dawna chciałam zrobić te zdrowe snickersy, ale wstrzymywał mnie brak jednego składnika. To tzw krem czy masło kokosowe. Stworzone przez przemielenie miąższu kokosa. Na szczęście wreszcie zaczął się pojawiać w sklepach stacjonarnych i online ze zdrową żywnością. Jest to przepyszny, intensywnie kokosowy krem. Wprowadza do deseru smak ale również kremowość, której nie da Wam zastosowanie jedynie oleju kokosowego. W liście składników wklejam link do produktu, ktorego sama używam, ale są dostępne tez inne produkty tego typu 😊
SKŁADNIKI: (na ok. 10 batonów)
Składniki
NUGAT:
- 3/4 kubka nerkowców namoczonych przez 4-6 godzin w wodzie
- 1/4 kubka kremu kokosowego (na przykład jak TEN )
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego/daktylowego/z agawy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 kubka zmielonych płatków migdałowych
KARMEL:
- 1 1/2 kubka pokrojonych i namoczonych w wodzie daktyli (wystarczy 15 minut w gorącej wodzie)
- 1/3 kubka gładkiego masła orzechowego
- 1/4 kubka kremu kokosowego
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
- 1 kubek niesolonych i nieprażonych orzeszków ziemnych – grubo pociachanych nożem
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 200g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 4 łyżki oleju kokosowego
Instrukcje
- Nugat: namoczone nerkowce odsączamy z wody oraz mielimy w mikserze. Dodajmy pozostałe składniki (oprócz migdałów) i miksujemy aż połączą się w miarę jednolitą masę. Na koniec dodajemy zmielone migdały i mieszamy całość.
- Całość wykładamy do keksówki lub innej wąskiej podłużnej formy wyłożonej papierem (na dnie i wzdłuż długich boków). Mokrą łyżką wyrównujemy warstwę nugatu.
- Wkładamy warstwę do zamrażarki na przynajmniej 15 minut (możemy tez dłużej, ja robiłam całość w partiach wieczorami 😉)
- Karmel: odsączamy daktyle, wrzucamy do miksera. Rozdrabniamy. Następnie dodajemy masło orzechowe, krem i olej kokosowy oraz ekstrakt. Miksujemy ponownie. Dodajemy sól. Mieszamy.
- Wykładamy warstwę karmelu (Maks połowę całej porcji) na zastygnięty nugat. Posypujemy orzeszkami ugniatamy łyżką do środku. Wykładamy długą warstwę karmelu. Wykładamy orzechy i ugniatamy.
- Wkładamy całość do zamrażarki do zastygnięcia. Przynajmniej na 15 minut, ale można na dłużej.
- Wyjmujemy i kroimy na batony. Jeśli blik jest za twardy dajemy mu chwilę odtajać.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Możemy spróbować i jeśli będzie za gorzka możemy dosłodzić łyżką syropu klonowego.
- Batony obtaczamy w czekoladzie. Wyjmujemy je szczypcami i odsączamy czekoladę. Kładziemy na papierze śniadaniowym/do pieczenia. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 10 minut.
- Rada 🙋🏻 Możemy je po zastygnięciu obtoczyć jescze was w czekoladzie (ja tak zrobiłam) – mamy wtedy lepsze proporcje. Prawdopodobnie pomimo odsączebia czekolady wokół batonów stworzą się kleksy czekolady. Przed ponownym obtoczeniem lepiej je odkroić.
- Jak przetrzymujemy nasze snikersy? 😊 najlepiej w zamrażarce i wyjmować na 10-15 minut przed zjedzeniem.
Dostaje ślinotoku jak przeglądam Twoje przepisy na desery <3
Szukałam zdrowych słodyczy (czas wprowadzić 'jakąś' dyscyplinę w jedzeniu) i na pewno wypróbuje tych super batoników. Do tego mogę zrobić ich więcej i dłużej potrzymać w zamrażarce- kolejny plus! Liczyłaś kiedyś ich kaloryczność czy nie zwracasz na to uwagi? Tyle dobra! 🙂
heheh cieszy mnie bardzo taki odbiór moich deserów 😀 Liczyłam kaloryczność, i jeśli zależy Ci na deserach niskokalorycznych pewnie te snickersy się nie łapią 😉 Mają minimalnie mniej kalorii niż te oryginalne, natomiast wciąż są zbliżona bo jest dużo orzechów, a one są wysoko kaloryczne. Natomiast są to dużo lepsze kalorie 🙂 i lepszy rozkład makroskładników – więcej białka niż w tym oryginalnym i o wiele zdrowsze tłuszcze 🙂
Wyszly mi pyszne! Tylko czekolada bardzo sie rozplywa w palcach- czy to normalne czy wina czekolady?
Cieszę się, że snickersy smakowały! 🙂 Jakiej czekolady użyłaś? Ja używam zazwyczaj gorzkiej Wedla i wychodzi dobrze. Dodanie oleju kokosowego powinno pomóc w zastygnięciu czekolady – tylko trzeba rzeczywiście włożyć do zamrażarki na do czasu aż zastygnie 🙂
Tak. Żeby się nie rozpuszczala, musisz ją stemperowac.
[…] 1. Zdrowe snickersy z Kuchni Plus […]
[…] Domowe snickersy […]