Dojrzałe awokado jest zawsze cudowną opcją, a z pewnością gdy jest to wersja: kanapka z awokado i jajkiem – uwielbiam 🙂
Składniki są proste, smaczne i kolorowe 🙂
SKŁADNIKI:
- Wieloziarnista bułka
- Połówka dojrzałego awokado do rozsmakowania
- Pomidor pokrojony w plasterki
- Ogórek pokrojony w plasterki
- Cebula pokrojona w pióra (jesli sie nie martwicie zapachem z ust ;))
- 2 jajka ugotowane na miękko-twardo 😉
- Bazylia świeża do dekoracji i smaki
Jedyne rady jakie mogę dać przy tworzeniu takiej kanapki to:
- Użyjcie świeżego, chrapiącego pieczywa. Jeśli nie macie takiego pod ręką – włóżcie pieczywo na chwilę do opiekacza lub piekarnika 🙂
- Nie żałujcie awokado i skropcie je lekko sokiem z cytryny – podkreśli smak i zachowa piękny kolor 🙂
- Warzywa krójcie możliwie jak najcieniej – to sprawi że Bie bedą Wam spadać z kanapki oraz będą ładnie wyglądać 🙂
- Jajko ugotujcie na “miękko-twardo” 😉 czyli włóżcie do gotującej sie wody na 6-7minut. Dzieki temu w środku pozostanie trochę lejącego sie żółtka, ale poradzicie sobie z pokrojeniem na plasterki (tworząc przy tym kontrolowany bałagan ;))