Kasza jęczmienna jest moim nowym odkryciem kulinarnym. Co jest dość zabawne biorąc pod uwagę, że strasznie jej nie lubiłam w dzieciństwie. A przynajmniej wydawało mi się, że jej nie lubię – zapewne przez skojarzenia z krupnikiem ;). Ale w końcu gusta często się zmieniają. Okazuje się, że kasza jęczmienna jest cudownym nośnikiem smaku – wdzięcznie przyjmuje smaki i kolory wszystkich przypraw, które dodamy do niej. Świetnie komponuje się z różnymi warzywami, jest łatwa i szybka do przyrządzenia – składnik idealny 🙂
Kasza jęczmienna jest również świetnym wyborem jeśli chcemy schudnąć – zawiera dużą porcję błonnika, zapobiega magazynowaniu jedzenia w żołądku i jelitach przez co wspomaga odchudzanie. Mówiłam, same zalety 🙂
Dzisiaj szybciutka propozycja z warzywami. Świetnie sprawdzi się na kolację lub na obiad do zabrania do pracy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
SKŁADNIKI (2 duże porcje lub 3 mniejsze)
- 200g kaszy jęczmiennej perłowej (dwa woreczki po 100g :))
- 1 świeża kukurydza (lub mała puszka, ale dużo lepiej smakuje świeża – szczególnie w lecie gdy jest w sezonie i jest cudownie chrupiąca i słodka)
- 10 pieczarek
- mała cukinia
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- garść świeżego oregano
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy/oleju z winogron
INSTRUKCJE:
- Wstaw wodę w czajniku – szybciej się ugotuje niż w garnku 🙂 Gdy się zagotuje wlewamy do garnka, solimy, wrzucamy kukurydzę. Gotujemy ją przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy kukurydzę wrzucamy kaszę i gotujemy około 13 minut (2 ostatnie minuty kasza jęczmienna dojdzie z warzywami na patelni :))
- W tym czasie przygotowujemy warzywa: kroimy cebulę w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w plastry (około pół cm szerokości) i te plasterki przekrajmy na pół. Paprykę kroimy w wąskie paseczki.
- W woku lub dużym garnku wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy przez minutę. Dodajemy pieczarki, mieszamy, solimy odrobinę, smażymy aż pieczarki zmiękną.
- Przesuwamy pieczarki i cebulkę na bok patelni, wrzucamy cukinię i paprykę, posypujemy oregano. Smażymy jakieś 2 minuty, następnie mieszamy całość i smażymy kolejne 3 minuty.
- Kukurydza powinna w tym czasie ostygnąć. Obkrajamy nożem ziarna. Wrzucamy do patelni. Smażymy kolejną minutę.
- Gdy kasza się ugotuje odcedzamy ją i dodajemy do warzyw. Dodajemy kurkumę, papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy 2 minuty. Na koniec dodajemy świeże oregano, mieszamy. I gotowe 🙂 Jeśli danie wydaje nam się za suche, możemy przed podaniem polać łyżką oliwy.
Jako, że pojawiły się takie prośby – dodaję kaloryczność dla przepisy i makroskładniki 🙂 Oczywiście są to wartości orientacyjne – zależne od użytych przez Was składników 🙂
KALORIE I MAKRO SKŁADNIKI PER PORCJA (ten przepis daje 2 porcje)
Kalorie | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) |
482 kcal | 15 | 10 | 79 |