Dzisiaj z okazji poniedziałku znów przepis pełen czekolady – na Zdrowe Bounty. Uwielbiam te batoniki w wersji oryginalnej, niestety nie sprzyjają one zachowaniu idealnej sylwetki jak z ich reklamy (palmy, plaża i tak dalej). W tej wersji nie ma cukru, nabiału, niezdrowych tłuszczów. Ponadto, jeśli dodamy do nich odżywkę białkową – mamy zamiast niezdrowego podjadania, zdrową przekąskę proteinową.
Poniższy przepis na Zdrowe Bounty bazuje na przepisie na kokosowe kulki od Vanillacrunnch, do którego wprowadziłam kilka zmian w proporcjach plus postanowiłam zrobić w formie bratoników.
Przepis nie jest trudny, a prac przy nim, nie zajmuje dużo czasu, natomiast trzeba każdy z etapów rozłożyć w czasie – tak by wszystko ładnie zastygło przed kolejnym etapem. Ja rozłożyłam sobie całość na 2 dni, , w czasie każdego poświęcając na to 15 minut, ale oczywiście można zrobić to jednego dnia, dając godzinę na zastygnięcie między każdym etapem.
Polecam użycie podwójnej warstwy polewy czekoladowej – wtedy zdrowe bounty rzeczywiście smakują jak oryginalne bounty 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 3 razy po 15 MINUT, oraz po godzinie po każdym etapie na zastygnięcie
PORCJE: ok. 20 batoników około 4cm na 1,5cm
Składniki
NADZIENIE:
- 2 kubki wiórków kokosowych
- 30g płatków migdałowych, zmielonych na grubą mąkę
- 1/3 kubka pełnotłustego mleka kokosowego (ja użyłam małej puszki 165ml)
- 1/3 kubka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek syropu z agawy (można użyć klonowe lub daktylowego, ale one wpłyną na kolor nadzienia)
- (opcjonalnie 2 łyżki odżywki białkowej o smaku pasującym: kokosowy lub biała czekolada)
POLEWA CZEKOLADOWA ( składniki na 1 warstwę, ale polecam zrobić podwójną :))
- 150 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 75% kakao), czyli 1,5 tabliczki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
Instrukcje
- Mielimy migdały. Roztapiamy olej kokosowy – na małym ogniu, tak by się roztopił, ale nie zagrzał zbytnio. Mleczko kokosowe otwieramy, odlewamy wodę, która się wydzieliła.
- W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia. Mieszamy łyżką, aż całość się połączy. Można spróbować, by stwierdzić, czy odpowiada nam słodkość, i w razie czego dodać syropu.
- Foremkę keksówkę wykładamy kawałkiem papieru śniadaniowego na dnie i wzdłuż długich boków (ułatwi to wyjęcie masy po zastygnięciu). Wykładamy nadzienie do foremki. Ugniatamy i wyrównujemy mokrą łyżką. Wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 1 godzinę.
- Po godzinie wyjmujemy keksówkę. Odczekujemy 15 minut, wyjmujemy trzymając za boki papieru blok masy. Kroimy w poprzek na batoniki o szerokości około 1,5 cm. Następnie przekrajamy batoniki na pół. Wkładamy wyłożone na talerzu pokrytym papierem śniadaniowym z powrotem do zamrażarki.
- W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, olej kokosowy i syrop. Ściągamy z ognia jak tylko czekolada się rozpuści. Na łyżce wkładamy każdy batonik pojedynczo do miski z czekoladą. Obtaczamy. Wyjmujemy za pomocą szczypiec, strzepujemy nadmiar czekolady, kładziemy na talerzu wyłożonym papierem śniadaniowym. Powtarzamy ze wszystkimi batonikami.
- Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej godzinę.
- Dla uzyskania grubej warstwy czekolady, obtaczamy jeszcze raz gdy pierwsza warstwa zastygnie (po godzinie wzamrażarce). By to zrobić powtarzamy kroki 5. i 6. 🙂
Batoniki trzymamy w lodówce lub w zamrażarce. Jeśli trzymamy zamrażarce, należy je wyciągnąć na 15 minut przed jedzeniem 🙂
[…] 1. Zdrowe batoniki kokosowe bounty […]