Dzisiaj przepis na Pudding Chia z trzema warstwami smaków: czekolada, wanilia i owoce leśne oraz inspiracja jak ładnie udekorować puddingi plasterkami owoców 🙂
Pudding Chia to bardzo wdzięczny deser – robi się bardzo szybko, świetnie smakuje, ślicznie wygląda i łatwo dopasować jego smak pod swoje preferencje.
Dzisiaj wersja z sycąca warstwa czekoladową, słodką waniliową oraz orzeźwiającą i lekko kwaskowatą z leśnych owoców.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut plus czas na zastygnięcie w lodówce
SKŁADNIKI: (na około 7 małych naczynek lub 5 średniej wielkości)
WARSTWY CZEKOLADOWA I WANILIOWA:
- 1 i 1/3 kubka mleka migdałowego
- 3 banany
- 4 łyżki kakao
- 1 laska wanilii
- 80g Chia
WARSTWA OWOCOWA:
- 1 kubek mleka migdałowego
- 300g owoców: jagód, malin, borówek, jeżyn (możecie użyć jednego rodzaju, możecie pomieszać)
- 50g Chia
DEKORACJA:
- 2 kiwi lub kilka dużych truskawek
- Borówki/maliny do wrzucenia na wierzch
INSTRUKCJE:
- Dekorujemy słoiczki: Kiwi lub truskawki kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przyklejamy w jednej poziomej linii do ścianek naczynka. Jesli plasterki bedą cienkie to przykleją się do szkła na swoje własne naturalne soki 🙂 jeśli bedą za ciężkie lub za długo bedziemy czekać to pewnie zjadą trochę w dół po ściance, ale nie martwcie się, i tak będzie ładnie wyglądało 🙂
- Banany i mleko dla warstwy czekoladowej i waniliowej wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę.
- Połowę masy odlewamy do miseczki (ja używam takiej z dzióbkiem, żeby łatwiej się przelewało :)). Dodajemy kakao i 40g Chia. Mieszamy i rozlewamy po równo do naczynek (powinna zając około 1/4 naczynka). Wstawiamy do lodówki na 5 minut.
- Drugą połowę masy mieszamy z ziarenkami z jednej laski wanilii i z pozostałymi 40g Chia. Po upływie 5 minut wyjmujemy naczynka z lodówki i wlewamy powoli drugą warstwę – nie bezpośrednio na czekoladową a na dużą łyżkę trzymaną tuż nad pierwszą warstwą. W ten sposób stworzymy warstwy. Jeśli jednak warstwy wciąż się mieszają można naczysnka wstawić na kolejne 3 minuty do lodówki by masa lepiej zastygła. Po stworzeniu warstwy waniliowej znów wkładamy na 5 minut do lodówki.
- Zabieramy się do warstwy owocowej. W blenderze miksujemy mleko i owoce – nie musimy na zupełnie gładką masę, owoce mogą być wyczuwalne :). Mieszamy z nasionami Chia. Po upływie 5 minut wlewamy 3 warstwę, znowu za pomocą łyżki by powstały warstwy 🙂 wkładamy do lodówki.
- Przed podaniem dekorujemy owocami na górze. Mniam! 🙂