Dzisiaj kontynuacja serii przepisów z masłem orzechowym – tym razem zdrowe Reese’s. Jestem absolutną maniaczką masła orzechowego. Gdy byłam w Stanach, zakochałam się tam w czekoladkach Reese’s, wtedy zupełnie niedostępnych w Polsce. Każda szansa na nie cieszyła mnie jakbym była małym dzieckiem. Dlatego do dzisiaj wszyskich znajomych podróżujących do USA proszę o przywiezienie chociaż kilku. Niestety nie należą one do najzdrowszych dlatego nawet gdy teraz czasem na nie napotkam się Wawie to staram się ich nie kupować. Zamiast tego w ten weekend podjęłam próbę stworzenia w domu ich zdrowszej wersji. I wyszło pysznie!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut plus 15 minut na zastygnięcie
PORCJE: około 12 czekoladek
Ingredients
- 200g gorzkiej czekolady – przynajmniej 70% kakao
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 10 łyżeczek masła orzechowego – ja wymieszałam pół na pół masło z kawałkami orzechów z masłem proteinowym od MyProtein 🙂
- 12 sylikonowych foremek na muffiny lub papierowych papilotek
Directions
- W kąpieli wodnej roztapiamy pokruszoną czekoladę i 2 łyżki oleju kokosowego. Uważaj, by miska z czekoladą nie dotykała wody w garnku pod miską.
- Gdy czekolada sie roztopi dodajemy syrop, mieszamy i zdejmujemy z garnka z ciepłą wodą.
- W drugim garnuszku roztapiamy pozostałe 2 łyżki oleju kokosowego i mieszamy z masłem orzechowym.
- Do foremek łyżką wlewamy około 1 łyżkę czekolady – tylko tyle by zakryć dno foremki. Foremki wstawiamy do zamrażarki na 3-4 minuty by odrobinę zastygła.
- Do każdej foremki nakładamy 1 łyżeczkę masła orzechowego. Jeśli jest gęste wyrównujemy je łyżką (zmoczoną w cieplej wodzie). Jeśli jest bardziej płynne samo sie rozleje po czekoladzie 🙂
- Warstwę masła orzechowego przykrywamy warstwą czekolady. Bedą to około 2 łyżki na foremkę.
- Wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Bo tym czasie są gotowe do zjedzenia 🙂 Jeśli są potrzebne na później wyjmujemy je z foremek i na talerzyku przechowujemy w zamrażarce. Wyjmujemy na około 15 minut przed podaniem.
Spodobała mi się ta zabawa w Chocolatarie, bo się czułam jak w filmie Czekolada 🙂 oglądaliście? Ja uwielbiam 🙂 Będę powtarzać te sesje twórcze z domowymi czekoladkami 🙂
Kilka wniosków po jedzeniu 😉 Następnym razem, gdy będę robić Zdrowe Reese’s zamierzam postarać się zrobić jak najcieńsze możliwe warstwy czekolady tak by masło orzechowe było jeszcze bardziej wyczuwalne 🙂
[…] 2. Zdrowe Reese’s […]