Idealne danie na dni, w które chcemy ugotować coś łatwego, szybkiego i pysznego. Właśnie taki jest ten pikantny makaron ryżowy z tofu i warzywami.
Rozgrzewający dzięki chili w sosie, sycący, bo to w końcu makaron 😉 ale jednocześnie lekki dzięki nieobecności mięsa. Oczywiście jeśli chcecie możecie je dodać – albo zamiast tofu albo dodatkowo. Ten makaron świetnie będzie smakował zarówno w tej wersji jak i jako baza do wariacji na jego temat z innymi składnikami 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 – 30 minut
SKŁADNIKI: (2 porcje)
- 160g makaronu ryżowego (ja używam tych szerszych wstążek, ale możecie wybrać inny wg upodobań :))
- Pół kostki tofu
- 150 – 200g fasolki szparagowej
- 1 mała papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 mała kolba kukurydzy (albo mała puszki – ale polecam świeżą szczególnie w sezonie)
- Garść niesolonych i nieprażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka masła orzechowego (możecie pominąć ale dodaje fajnego smaku tofu)
- 1 łyżka oleju sezamowego (lub innego roślinnego)
Sos:
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru
- 2-3 łyżeczek przecieru z chilli lub płatków chili – ja dałam 3 bo lubię pikantnie 😉
- 1 łyżka oleju sezamowego lub innego roślinnego
INSTRUKCJE:
- Zagotujcie wodę w czajniku. Przygotujcie warzywa: obierzcie kukurydzę z liści i włosów, obetnijcie końcówki fasolki (te od strony łodygi). Wlejcie wodę do garnka, dodajcie 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę brązowego cukru. Wstawcie kukurydzę i fasolkę i gotujecie 10 minut.
- W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki, cebulę kroimy w pióra, paprykę w wąskie paski, tofu w paski lub kostkę. Mieszamy w małej miseczce łyżkę masła orzechowego i oleju.
- W woku lub na głębokie patelni prażymy orzechy chwilę na suchej patelni. Przesypujemy do miseczki.
- Do woka dodajemy tofu i mieszankę masła orzechowego i oleju. Smażymy jakieś 3 minuty.
- W międzyczasie powinny już się nam ugotować warzywa. Możemy je wyłowić i wykorzystać wodę do gotowania makaronu lub odcedzić i zagrzać nową wodę w czajniku. Wstawiamy makaron na czas zgodny z informacją na opakowaniu. Moje wstążki potrzebowały 5 minut.
- Mieszamy składniki sosu i odstawiamy na bok. Do patelni z tofu wkładamy cebulę i smażymy minutę. Następnie dodajemy warzywa: paprykę, fasolkę ( w całości lub przekrojoną na pół) i kukurydzę (ziarna obieramy nożem trzymając kolbę pionowo na desce). Dodajemy 2 łyżki sosu. Smażymy całość do momentu ugotowania się makaronu (lub jeśli makaron jest już gotowy jakieś 2 minuty)
- Dodajemy partiami makaron. Każdą podlewamy sosem i mieszamy z warzywami. Cały makaron podgrzewamy jeszcze jakieś 2 minuty.
- Podajemy posypany prażonymi orzeszkami.
Smacznego 😊
[…] Pikantny makaron ryżowy z tofu […]