BEZ CUKRU, BEZ GLUTENU, ŚNIADANIE, WEGETARIAŃSKIE

Śniadaniowe placuszki z 3 składników (bez mąki i bez cukru)

2 komentarze

Placuszki śniadaniowe – idealny pomysł na szybkie i pyszne sobotnie śniadanie. Bo w weekend musi być bardziej odświętnie niż codzienna owsianka 😉 I te placuszki idealnie się do tego nadają, jeśli lubicie słodkie śniadania.

Są proste bo tylko z trzech składników, które często mamy w domu: banan, jajko i płatki owsiane. Bez cukru i bez mąki czyli bez glutenu. A i tak wychodzą słodkie (bo banan), oraz puszyste (bo zmiksowane jajko)

Wskazówka – warto smażyć na patelni nieprzywierającej leciuteńko posmarowanej olejem – jako, że bez mąki nie trzymają się aż tak dobrze w jednym kawałku, ale po dwóch placuszkach z pewnością opanujecie ich smażenie 🙂

placuszki

PORCJE: 2 (7-8 placuszków)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 minut

Składniki

Placuszki

  • 2 jajka
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • 1/4 kubka płatków owsianych błyskawicznych

Dodatki według uznania:

  • owoce, dżem, masło orzechowe, syrop klonowy

placuszki

Instrukcje

  1. Obieramy banany i rozdrabniamy widelcem.
  2. Dodajemy jajka i miksujemy całość: w mikserze, blenderze lub ręcznym blenderem – dzięki temu ciasto będzie jednolite, a jajka nabiorą objętości dla większej puszystości.
  3. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy. Możemy zostawić na 5 minut by całość się połączyła.
  4. Placuszki smażymy na patelni z nieprzywierającym dnem. Leciutko smarujemy olejem. Smażymy z każdej strony około 30-60 sekund.
  5. Dodajemy ulubione dodatki (u mnie obecnie śliwki, figi i syrop klonowy) i gotowe – zajadamy!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Hala
Hala
10 miesięcy temu

Placki rozwalają się na patelni

Lila
Lila
10 miesięcy temu
Reply to  Hala

Przykro mi, że się rozwaliły, u mnie zazwyczaj wychodzą całe, może kwestia patelni. Chociaż przez brak mąki rzeczywiście może się do zdarzyć. Mam nadzieję, że mimo wszystko w smaku były dobre 🙂