Placuszki śniadaniowe – idealny pomysł na szybkie i pyszne sobotnie śniadanie. Bo w weekend musi być bardziej odświętnie niż codzienna owsianka 😉 I te placuszki idealnie się do tego nadają, jeśli lubicie słodkie śniadania.
Są proste bo tylko z trzech składników, które często mamy w domu: banan, jajko i płatki owsiane. Bez cukru i bez mąki czyli bez glutenu. A i tak wychodzą słodkie (bo banan), oraz puszyste (bo zmiksowane jajko)
Wskazówka – warto smażyć na patelni nieprzywierającej leciuteńko posmarowanej olejem – jako, że bez mąki nie trzymają się aż tak dobrze w jednym kawałku, ale po dwóch placuszkach z pewnością opanujecie ich smażenie 🙂
PORCJE: 2 (7-8 placuszków)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 minut
Składniki
Placuszki
- 2 jajka
- 2 małe, dojrzałe banany
- 1/4 kubka płatków owsianych błyskawicznych
Dodatki według uznania:
- owoce, dżem, masło orzechowe, syrop klonowy
Instrukcje
- Obieramy banany i rozdrabniamy widelcem.
- Dodajemy jajka i miksujemy całość: w mikserze, blenderze lub ręcznym blenderem – dzięki temu ciasto będzie jednolite, a jajka nabiorą objętości dla większej puszystości.
- Dodajemy płatki owsiane, mieszamy. Możemy zostawić na 5 minut by całość się połączyła.
- Placuszki smażymy na patelni z nieprzywierającym dnem. Leciutko smarujemy olejem. Smażymy z każdej strony około 30-60 sekund.
- Dodajemy ulubione dodatki (u mnie obecnie śliwki, figi i syrop klonowy) i gotowe – zajadamy!
Placki rozwalają się na patelni
Przykro mi, że się rozwaliły, u mnie zazwyczaj wychodzą całe, może kwestia patelni. Chociaż przez brak mąki rzeczywiście może się do zdarzyć. Mam nadzieję, że mimo wszystko w smaku były dobre 🙂