BEZ CUKRU, BEZ GLUTENU, ŚNIADANIE, WEGETARIAŃSKIE

Śniadaniowe placuszki z 3 składników (bez mąki i bez cukru)

2 komentarze

Placuszki śniadaniowe – idealny pomysł na szybkie i pyszne sobotnie śniadanie. Bo w weekend musi być bardziej odświętnie niż codzienna owsianka 😉 I te placuszki idealnie się do tego nadają, jeśli lubicie słodkie śniadania.

Są proste bo tylko z trzech składników, które często mamy w domu: banan, jajko i płatki owsiane. Bez cukru i bez mąki czyli bez glutenu. A i tak wychodzą słodkie (bo banan), oraz puszyste (bo zmiksowane jajko)

Wskazówka – warto smażyć na patelni nieprzywierającej leciuteńko posmarowanej olejem – jako, że bez mąki nie trzymają się aż tak dobrze w jednym kawałku, ale po dwóch placuszkach z pewnością opanujecie ich smażenie 🙂

placuszki

PORCJE: 2 (7-8 placuszków)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 minut

Składniki

Placuszki

  • 2 jajka
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • 1/4 kubka płatków owsianych błyskawicznych

Dodatki według uznania:

  • owoce, dżem, masło orzechowe, syrop klonowy

placuszki

Instrukcje

  1. Obieramy banany i rozdrabniamy widelcem.
  2. Dodajemy jajka i miksujemy całość: w mikserze, blenderze lub ręcznym blenderem – dzięki temu ciasto będzie jednolite, a jajka nabiorą objętości dla większej puszystości.
  3. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy. Możemy zostawić na 5 minut by całość się połączyła.
  4. Placuszki smażymy na patelni z nieprzywierającym dnem. Leciutko smarujemy olejem. Smażymy z każdej strony około 30-60 sekund.
  5. Dodajemy ulubione dodatki (u mnie obecnie śliwki, figi i syrop klonowy) i gotowe – zajadamy!

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Hala
Hala
2 lat temu

Placki rozwalają się na patelni

Lila
2 lat temu
Reply to  Hala

Przykro mi, że się rozwaliły, u mnie zazwyczaj wychodzą całe, może kwestia patelni. Chociaż przez brak mąki rzeczywiście może się do zdarzyć. Mam nadzieję, że mimo wszystko w smaku były dobre 🙂