Stir-fry z makaronem soba i warzywami

Pyszny stir-fry z makaronem gryczanym soba z warzywami i wariacją na temat orientalnego sosu. Szybka opcja na lunch do pracy lub kolację plus idealne rozwiązanie na warzywa zalegające w lodówce 🙂 Warzywa można dodać różne. Ja w tej wersji wykorzystałam szparagi – bo w końcu jest na nie sezon!

stir-fry z makaronem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
PORCJE: 2

Składniki

  • 160 g makaronu gryczanego soba (80g na osobę)
  • 12 zielonych szparagów
  • 1 marchewka
  • 80g mrożonego groszku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 8 pieczarek
  • 1/2 cebuli

SOS:

  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z połowy limonki (ewentualnie cytryny)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka tahini  (ewentualnie można zastąpić masłem orzechowym)
  • szczypta płatków chilli

DO POSYPANIA:

  • garść czarnego lub białego sezamu
  • garść świeżej kolendry

 

Instrukcje

  1. Wstaw wodę na makaron. Posól wodę.
  2. Przygotuj warzywa. Fajnie, gdy mają różną wielkość i strukturę – danie będzie ładnie wyglądało i będziemy wyczuwać smak każdego składnika 🙂 Obierz i pokrój w dużą kostkę cebulę. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. W szparagach odłam zdrętwiałe końcówki i pokrój na 3 cm kawałki. Paprykę pokrój w cienkie, długie paski. Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki pokrój wzdłuż na długie, cieniutkie pióra.
  3. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej makaron i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj zajmuje to od 3 do 5 minut. Na ostatnią minutę gotowania wrzuć do makaronu mrożony groszek.
  4. Przygotuj sos. Obierz i zetrzyj na małej tarce imbir. Obierz i zetrzyj ząbki czosnku. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.
  5. Rozgrzej w woku łyżkę oleju sezamowego. Dodać cebulkę i pieczarki i smaż przez minutę. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kolejne 5 minut.
  6. Dodaj 2/3 sosu i smaż przez kolejne 3 minuty. Jeśli wolisz gdy warzywa są bardziej miękkie wlej 1/4 szklanki wody i przykryj na te 3 minuty, żeby się chwilę poddusiły.
  7. Odcedź makaron i groszek, wrzuć do woka z warzywami.
  8. Dodaj pozostałą 1/3 sosu, wymieszaj i podsmaż całość przez 2 minutki.
  9. Gotowanie danie posyp sezamem i kolendrą. Dla odświeżenia smaku (jeśli nie zjesz od razu po przygotowaniu :)) skrop całość sokiem z limonki.

Smacznego 🙂