Mój sposób na oswojenie szpinaku i spiruliny oraz pyszne drugie śniadanie: zielone smoothie. Serio, ten koktajl zazwyczaj ratuje mnie przed pochłonięciem lunchu w pracy przed 11 😉
Zielone smoothie też świetną opcją na przemycenie do diety porcji Super Foods. Ja dodaję zazwyczaj łyżkę spiruliny (bo pomaga w odchudzaniu oraz oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich) oraz nasiona konopii (wspomagają pracę wątroby i mózgu, dobre dla skóry, paznokci, kości i włosów; stymulują układ odpornościowy)
Testowałam różne kombinacje i ta, którą prezentuje poniżej jest obecnie moją ulubioną – słodką, lekką i w smaku głównie owocową.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
PORCJE: 2 wysokie szklanki
Składniki
- 2 garści szpinaku
- seler naciowy (1 łodyga)
- banan
- plaster świeżego ananasa (o szerokości około 2-3cm)
- 1 łyżka spiruliny
- (opcjonalnie) 1 łyżka nasion konopii
- 1 szklanka naturalnego soku jabłkowego
- 1 szklanka wody (jeśli wolisz mniej słodką opcję zrezygnuj z soku i użyj 2 szklanek wody)
Instrukcje
- Przy codziennym przyrządzaniu koktajli warto mieć litość dla swojego blendera i blendować składniki partiami. Ja to robię tak jak poniżej i na szczęście blender wciąż żyje 🙂
- Wrzuć do kielicha szpinak i zmiksuj na wysokich obrotach – najlepiej pulsacyjnie -przez 30 sekund
- Dorzuć pokrojony na kawałki seler i zmiksuj na niższych obrotach – też przez 30 sekund
- Pokrój na kawałki ananasa (wyrzuć rdzeń i sprawdź czy nie ma fragmentów skórki w miąszu) i banana, wrzuć do miksera.
- Dodaj spirulinę i nasiona konopii jeśli ich używasz.
- Dolej wodę i sok
- Miksuj najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, potem na wysokich przez kolejne 2 minuty.
Najlepszy jest od razu po przygotowaniu, ale ja zabieram go ze sobą do pracy i piję na drugie śniadanie.
Cheers 🙂