Śniadanie bez wymówek o braku czasu – przygotowanie zajmie Wam rano tylko 5 minut – o ile poświęcimy dzień wcześniej dodatkowe 2 minutki 🙂 Testowaliśmy różne opcje śniadań przed wyjściem do pracy i okazało się, że ta owsianka na mleku roślinnym jest najlepszym kompromisem pomiędzy snem a zjedzeniem czegoś pożywnego rano 🙂 Zajmuje mało czasu i łatwo ją urozmaicić – szczególnie latem, gdy jest dostęp do tylu różnych owoców.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 minuty dzień przed i 5 minut rano
PORCJE: 2
Składniki
- 1/4 szklanki płatków owsianych drobnych (błyskawicznych)
- 1/4 szklanki płatków żytnich, gryczanych lub orkiszowych (ja lubię mieszać te małe z większymi żytnimi lub orkiszowymi – w ten sposób nie tworzy się drobna papka ;))
- 1 szklanka mleka roślinnego (migdałowe, owsiane lub ryżowe lub)
- 40 g suszonej żurawiny
DO POSŁODZENIA:
- wersja bardziej korzenna: 1 łyżka syropu klonowego/daktylowego i 1 łyżeczka cynamonu
- wersja owocowa: 2 łyżeczki konfitury z malin lub owoców leśnych
DODATKI:
- ulubione owoce: truskawki, kiwi, maliny, borówki, jagody, banan, ananas – na co tylko Wam przyjdzie ochota 🙂
Instrukcje
- Wieczorem dzień przed zalewamy płatki 3/4 szklanki mleka i wkładamy do lodówki. I tyle. Przesadziłam z tymi 2 minutami, dacie radę szybciej 😀
- Rano wyjmujemy namoczone płatki z lodówki i chwilkę podgrzewamy – ja nastawiam na 2 minuty. Dzięki namaczaniu przez noc skracamy czas gotowania rano – z jednej strony to oszczędność czasu, z drugiej zapewnienie dłuższego czasu uwalniania energii ze śniadania do organizmu. Win-win 🙂
- W czasie podgrzewania owsianki kroimy owoce 🙂
- Po 2 minutach zdejmuje owsiankę z ognia, dodajemy żurawinę i dolewamy 1/4 szklanki mleka – płatki i suszone owoce wiąż będą wciągać płyn, więc to sprawi, że owsianka nie zrobi się sucha w drodze na stół
- Dodajemy syrop i cynamon lub konfiturę.
- Dekorujemy masą ulubionych owoców.
Lećcie zalać płatki na jutro! 😉