Zdrowa nutella

Czy zdarzało Wam się w gorsze dni wyjadać nutellę prosto ze słoika? Mi wiele razy 😉 Wydaje mi się nawet, że częściej ją jadłam w ten sposób zamiast na kanapce lub gofrze 😄 Dzisiaj mam dla Was przepis, który pozwoli Wam na powtórzenie wyjadania pysznego kremu czekoladowego prosto ze słoika. Tym razem jednak bez większych wyrzutów sumienia 😄

zdrowa nutella

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
PORCJA jak na słoik jak ze ZDJĘCIA 😉

Składniki

  • 1 kubek surowych orzechów laskowych
  • 1 kubek tłustego mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 kubka cukru kokosowego (lub brązowego)
  • Szczypta soli
  • Tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

Instrukcje

  1. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Orzechy wysypujemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut zaglądając co jakiś czas czy za mocno ich nie przypiekany. Dzięki pieczeniu skórka orzechów zacznie odchodzić, a same orzechy puszczą olejki dzięki którym będą intensywniej pachnieć oraz łatwiej się przemielą.
  2. Orzechy wrzucamy na ściereczkę kuchenną. Rolujemy je w ścierce tak by się ocierały o siebie – dzięki temu skórka zacznie lepiej odchodzić. Nie musi być idealnie, ale i mniej skórki zostawicie tym lepszy smak nutelli 😊
  3. Gdy orzechy trochę wystygną mielimy je w mikserze. Jeśli lubicie czuć orzechy możecie dość tylko do etapu mąki orzechowej. Jeśli pragniecie bardziej kremowej konsystencji – mielcie do uzyskania masła orzechowego.
  4. W misce pokruszcie gorzką czekoladę.
  5. W małym garnuszku podgrzejcie mleko kokosowe, olej kokosowy, cukier kokosowy i szczyptę soli. Mieszajcie podgrzewając na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie leciutko bulgotać przelewamy mieszankę do miski z czekoladą. Nie mieszamy, zostawiamy na 2 minuty by ciepłe mleko kokosowe zdziałało swoją magię 😉
  6. Po 2 minutach mieszamy do momentu otrzymania cudnego kakao. Dolewamy do miksera z masłem z orzechów laskowych i miksujemy do momentu połączenia się w jednolitą masę.
  7. Przelewamy do słoiczka 😊 na początku krem będzie bardziej lejący się. Po godzinie w lodowce zastygnie jednak i bardzie w bardziej stałej formie, gyros świetnie nadaje się do smarowania.