BEZ CUKRU, DO PRACY, KOLACJA, LUNCH, ROZGRZEWAJ膭CE ZIM膭, WEGA艃SKIE

Dal z czerwonej soczewicy

0 comments

Dal z czerwonej soczewicy czyli indyjski gulasz z czerwonej soczewicy. Syc膮cy, pe艂en aromatycznych przypraw, lekko pikantny. Przepyszny 😊 Ponadto w艂a艣ciwie sam si臋 robi – po pokrojeniu sk艂adnik贸w i wrzucenia ich do garnka, nasza praca ogranicza si臋 do pomieszania w garnku co jaki艣 czas 😉

Dla nas ten dal z czerwonej soczewicy by艂 odkryciem ostatniego weekendu. Nie mogli艣my si臋 zdecydowa膰 na co mamy ochot臋 (tudzie偶 co jeste艣my w stanie ugotowa膰 bior膮c pod uwag臋 nasz stan po imprezie poprzedniego dnia 😉). Klikaj膮c po kana艂ach trafili艣my na program kulinarny na Kuchni+ si贸str Hemsley “Zdrowo i pysznie” (btw. to naprawd臋 dobry program😊). Dziewczyny na ekranie ugotowa艂y w艂a艣nie taki dhal tylko z fasol膮 w roli g艂贸wnej. Gdy program dobiega艂 ko艅ca, ponownie spyta艂am Micha艂a co zjemy na kolacj臋. Dosta艂am odpowiedzie膰, 偶e to, co jest na ekranie 😉 Po szybkim przejrzeniu zapas贸w okaza艂o si臋, 偶e je艣li zamienimy fasol臋 na soczewic臋, mamy wszystkie potrzebne sk艂adniki, a nawet kilka dodatkowych dla urozmaicenia smaku.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

PORCJE: 4 du偶e lub 6 mniejszych

Sk艂adniki

  • 3 艂y偶eczki kurkumy
  • 1,5 艂y偶eczki kminu rzymskiego
  • 1 艂y偶eczka kminku
  • 1 艂y偶eczka pieprzu cayenne
  • 1/2 艂y偶eczki cynamonu
  • 1/2 艂y偶eczki ga艂ki muszkato艂owej
  • 1/3 艂y偶eczki any偶u (mo偶na pomin膮膰, ale warto doda膰)
  • 2 go藕dziki (mo偶na pomin膮膰, ale warto doda膰)
  • sok z po艂贸wki cytryny
  • 2 艂y偶eczki soli
  • 5 cm kawa艂ek imbiru
  • 2 cebule
  • 4 z膮bki czosnku
  • 2 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 1-2 papryczki chilli – w zale偶no艣ci od tego, na jak ostre traficie, plus jak pikatne dania robicie. Ewentualnie 1-2 艂y偶eczki p艂atk贸w chilii.
  • 1 marchewka
  • 400g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidor贸w
  • 4 kubki wody
  • szpinak i kolendra do podania

Dodatkowo na wi臋kszy g艂贸d warto poda膰 z:

  • chlebki naan / ry偶 / tortilla

Instrukcje

  1. Przygotujcie sobie wszystkie sk艂adniki: pokr贸jcie w do艣膰 drobn膮 kostk臋 cebul臋, poszatkujcie czosnek i papryczki chilli. Imbir zetrzyjcie prawie ca艂y na tartce, reszt臋 pokr贸jcie na 3-4 plasterki. Marchewk臋 zatrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
  2. Przygotujcie przyprawy: je艣li wszystkie macie zmielone, to sprawa za艂atwiona. Je艣li nie – wrzu膰cie komplet do mo藕dzierza i rozdrobnijcie ca艂o艣膰. Nast臋pnie wi臋kszy garnek postawcie na ogniu i podgrzejcie chwil臋 bez 偶adnego t艂uszczu. Dodajcie przyprawy i podgrzejcie je chwil臋, by wypu艣ci艂y swoje aromaty. Uwa偶ajcie, by ich nie spali膰! Powinno to potrwa膰 max p贸艂tora/dwie minuty.
  3. Do przypraw dodajcie cebul臋 i podsma偶cie bez oleju przez 2-3 minuty, cz臋sto mieszaj膮c. Po tym czasie, lub wcze艣niej je艣li zacznie Wam si臋 za mocno przysma偶a膰 lub przywiera膰 do dna, dodajcie 2 艂y偶ki oleju kokosowego. Nast臋pnie wrzucacie czosnek, papryczk臋, czosnek (starty i w plasterkach), i marchewk臋. Podsma偶amy ca艂o艣膰 kolejne 2-3 minuty.
  4. Dodajemy soczewic臋, pomidory z puszki, s贸l i sok z cytryny. Mieszamy. Dolewamy 2-4 kubk贸w wody. U mnie finalnie by艂y 4 kubki, ale nie dolewa艂am ich od razu, a dodawa艂am z czasem, gdy poprzednia porcja ju偶 si臋 odparowa艂a. Ale mo偶ecie te偶 wla膰 od razu.
  5. Ca艂o艣膰 gotujemy oko艂o 30 minut a偶 wszystko wsi膮knie wod臋, rozmi臋knie i cudownie przejdzie smakami.
  6. Podajemy w miseczce wy艂o偶onej szpinakiem i posypujemy kolendr膮. Dodatkowo mo偶emy poda膰 chlebki naan lub ry偶.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments