Dal z czerwonej soczewicy czyli indyjski gulasz z czerwonej soczewicy. Syc膮cy, pe艂en aromatycznych przypraw, lekko pikantny. Przepyszny 😊 Ponadto w艂a艣ciwie sam si臋 robi – po pokrojeniu sk艂adnik贸w i wrzucenia ich do garnka, nasza praca ogranicza si臋 do pomieszania w garnku co jaki艣 czas 😉
Dla nas ten dal z czerwonej soczewicy by艂 odkryciem ostatniego weekendu. Nie mogli艣my si臋 zdecydowa膰 na co mamy ochot臋 (tudzie偶 co jeste艣my w stanie ugotowa膰 bior膮c pod uwag臋 nasz stan po imprezie poprzedniego dnia 😉). Klikaj膮c po kana艂ach trafili艣my na program kulinarny na Kuchni+ si贸str Hemsley “Zdrowo i pysznie” (btw. to naprawd臋 dobry program😊). Dziewczyny na ekranie ugotowa艂y w艂a艣nie taki dhal tylko z fasol膮 w roli g艂贸wnej. Gdy program dobiega艂 ko艅ca, ponownie spyta艂am Micha艂a co zjemy na kolacj臋. Dosta艂am odpowiedzie膰, 偶e to, co jest na ekranie 😉 Po szybkim przejrzeniu zapas贸w okaza艂o si臋, 偶e je艣li zamienimy fasol臋 na soczewic臋, mamy wszystkie potrzebne sk艂adniki, a nawet kilka dodatkowych dla urozmaicenia smaku.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
PORCJE: 4 du偶e lub 6 mniejszych
Sk艂adniki
- 3 艂y偶eczki kurkumy
- 1,5 艂y偶eczki kminu rzymskiego
- 1 艂y偶eczka kminku
- 1 艂y偶eczka pieprzu cayenne
- 1/2 艂y偶eczki cynamonu
- 1/2 艂y偶eczki ga艂ki muszkato艂owej
- 1/3 艂y偶eczki any偶u (mo偶na pomin膮膰, ale warto doda膰)
- 2 go藕dziki (mo偶na pomin膮膰, ale warto doda膰)
- sok z po艂贸wki cytryny
- 2 艂y偶eczki soli
- 5 cm kawa艂ek imbiru
- 2 cebule
- 4 z膮bki czosnku
- 2 艂y偶ki oleju kokosowego
- 1-2 papryczki chilli – w zale偶no艣ci od tego, na jak ostre traficie, plus jak pikatne dania robicie. Ewentualnie 1-2 艂y偶eczki p艂atk贸w chilii.
- 1 marchewka
- 400g czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidor贸w
- 4 kubki wody
- szpinak i kolendra do podania
Dodatkowo na wi臋kszy g艂贸d warto poda膰 z:
- chlebki naan / ry偶 / tortilla
Instrukcje
- Przygotujcie sobie wszystkie sk艂adniki: pokr贸jcie w do艣膰 drobn膮 kostk臋 cebul臋, poszatkujcie czosnek i papryczki chilli. Imbir zetrzyjcie prawie ca艂y na tartce, reszt臋 pokr贸jcie na 3-4 plasterki. Marchewk臋 zatrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
- Przygotujcie przyprawy: je艣li wszystkie macie zmielone, to sprawa za艂atwiona. Je艣li nie – wrzu膰cie komplet do mo藕dzierza i rozdrobnijcie ca艂o艣膰. Nast臋pnie wi臋kszy garnek postawcie na ogniu i podgrzejcie chwil臋 bez 偶adnego t艂uszczu. Dodajcie przyprawy i podgrzejcie je chwil臋, by wypu艣ci艂y swoje aromaty. Uwa偶ajcie, by ich nie spali膰! Powinno to potrwa膰 max p贸艂tora/dwie minuty.
- Do przypraw dodajcie cebul臋 i podsma偶cie bez oleju przez 2-3 minuty, cz臋sto mieszaj膮c. Po tym czasie, lub wcze艣niej je艣li zacznie Wam si臋 za mocno przysma偶a膰 lub przywiera膰 do dna, dodajcie 2 艂y偶ki oleju kokosowego. Nast臋pnie wrzucacie czosnek, papryczk臋, czosnek (starty i w plasterkach), i marchewk臋. Podsma偶amy ca艂o艣膰 kolejne 2-3 minuty.
- Dodajemy soczewic臋, pomidory z puszki, s贸l i sok z cytryny. Mieszamy. Dolewamy 2-4 kubk贸w wody. U mnie finalnie by艂y 4 kubki, ale nie dolewa艂am ich od razu, a dodawa艂am z czasem, gdy poprzednia porcja ju偶 si臋 odparowa艂a. Ale mo偶ecie te偶 wla膰 od razu.
- Ca艂o艣膰 gotujemy oko艂o 30 minut a偶 wszystko wsi膮knie wod臋, rozmi臋knie i cudownie przejdzie smakami.
- Podajemy w miseczce wy艂o偶onej szpinakiem i posypujemy kolendr膮. Dodatkowo mo偶emy poda膰 chlebki naan lub ry偶.