BEZ CUKRU, DESERY, IMPREZA, KOLACJA WE DWOJE, WEGA艃SKIE

Zdrowe rafaello z kaszy jaglanej

3 komentarze

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu rafaello znika w ekspresowym tempie. Nawet to du偶e pude艂ko 😉 Je艣li u Was jest podobnie, to z pewno艣ci膮 pokochacie ten przepis. Jest 艂atwy i szybki (po艂owa tych 40 minut zapisanych poni偶ej to gotowanie kaszy 😉). Efekt to cudowne, mi臋kkie, kokosowe praliny z migda艂em w 艣rodku. I jak zwykle w przypadku zdrowych alternatyw – 偶adnych wyrzut贸w sumienia 😄

rafaello z kaszy jaglanej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

PORCJE: oko艂o 20 pralinek

Sk艂adniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 艂y偶ka oleju kokosowego
  • 3 艂y偶ki syropu z agawy/klonowego/miodu
  • Kilka kropel ekstraktu migda艂owego
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 kubek wi贸rk贸w kokosowych
  • Opcjonalnie dla bardziej intensywnego smaku kokosowego: 1 艂y偶ka mas艂a kokosowego
  • Szczypta soli
  • 20 migda艂贸w
  • Wi贸rki kokosowe do obtoczenia pralinek

Instrukcje

  1. Wa偶ne! Je艣li chcecie robi膰 opcj臋 full – z migda艂em w 艣rodku 😉 – musicie zadba膰 o obranie migda艂贸w. Opcja najprostsza: zalania ich na chwil臋 wrz膮tkiem, nie jest niestety najzdrowsz膮 opcj膮. Pozbawimy w ten spos贸b migda艂y wszystkich zdrowych cech. Lepiej dzie艅 wczesniej zala膰 je zimn膮 wod膮 i pozostawi膰 do namoczenia na kilka-kilkana艣cie godzin. Nast臋pnie obieramy – sk贸rka nie schodzi tak 艂atwo jak po wrz膮tku, ale dla zdrowia warto si臋 postara膰 😊
  2. W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy kasz臋 jaglan膮 i gotujemy do momentu, gdy kasza wch艂onie ca艂膮 wilgo膰. U mnie trwa艂o to 20 minut gotowania na ma艂ym ogniu, w tym pierwsze 15 minut pod przykrywk膮.
  3. Wy艂膮czamy ogie艅. Do jeszcze cieplej kaszy dodajemy pozosta艂e sk艂adniki ( z wyj膮tkiem migda艂贸w i wi贸rk贸w do obtoczenia). Ca艂o艣膰 mielimy r臋cznym mikserem do otrzymania stosunkowo g艂adkiej masy. Spr贸bujcie na tym etapie czy s艂odko艣膰 Wam odpowiada – w razie czego dodajcie 艂y偶k臋 syropu/miodu.
  4. Mokrymi d艂o艅mi rolujemy pralinki wk艂adaj膮c migda艂 do 艣rodka. Nast臋pnie obtaczamy je w kokosie.
  5. Wk艂adamy do lod贸wki na pol godziny do zastygni臋cia. Pychota 😍
  6. Gotowe praliny trzymamy w lod贸wce. Na pewno wytrzymaj膮 dwa dni – u mnie za szybko znikn臋艂y by sprawdzi膰 d艂u偶sz膮 trwa艂o艣膰 😉

Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] w przygotowaniu kremu z budyniu jaglanego natomiast powtarzaj膮 si臋 jeden do jednego z tymi z Zdrowego rafaello z kaszy jaglanej. I na koniec moje ulubione letnie owoce – maliny, nadaj膮ce ca艂o艣ci soczysto艣ci i lekkiej, […]

trackback

[…] 3.聽Zdrowe聽rafaello z kaszy jaglanej […]

trackback

[…] Dla ka偶dego zamiast bombonierki: Zdrowe praliny lub rafaello […]