Przy uprawianiu sportów – czy to bieganie, czy joga czy jazda na rolkach – bardzo ważne jest nawadnianie.
Wiele osób sięga po gotowe izotoniki. Ja muszę przyznać, ze też zdarza mi się je pić ale niechętnie. Dlaczego? Zniechęcają mnie ich neonowe kolory i nieokreślone smaki. Kombinacja ich smaku, koloru i zapachu wydaje mi się bardzo sztuczna.. Na szczęście jest rozwiazanie 😉 czyli przygotowywanie izotoników samodzielnie w domu. Poniżej przepis na jeden z nich – banalnie łatwy, stworzony z nasion Chia. Michaś go wynalazł w jednej ze swoich książek o biegaczach 😉 spróbowaliśmy i piliśmy go przed cały pobyt w górach – sprawdził się swietnie, nawet orzy sporych upałach.
SKŁADNIKI:
- Bidon/shaker pełen wody
- 2-3 łyżeczki nasion Chia
- Sok wyciśnięty z ćwiartki limonki
- Opcjonalnie jesli wolicie słodsze smaki 1 łyżeczka syropu klonowego/ z agawy/ miodu
INSTRUKCJE
- wszystkie mieszamy w bidonie. Limonkę po wyciśnięciu soku również wrzucamy do środka – niech dalej wypuszcza smak 🙂 Czekamy 10-15 minut aż Chia spulchnieją. Przed wypiciem wstrząsamy.
Dlaczego ten izotonik jest taki dobry? Powodów jest wiele!
- Chia sama nie zawiera wiele węglowodanów, natomiast sprawia, że te węglowodany które spożywamy organizm wolniejprzerabia na glukozę. To oznacza, ze energia którą dostarczamy do organizmu starcza nam na dłużej – co jest ważne przy dłuższych treningach. Pamiętajmy jednak o tej małej zawartości węglowodanów w Chia – to oznacza, ze pi spaleniu dotychczasowych zapasów organizm będzie potrzebował kolejnej porcji energii.
- Chia zapobiega odwodnieniu. Te małe ziarenka absorbują kilkakrotnie więcej wody niż wskazywała by ich naturalna waga. Dzieki temu wspomagają gospodarkę wodną w czasie treningu.
- Redukuje ból stawów i wspomaga regenerację po treningu dzieki zawartości kwasów tluszowyxh omega 3 oraz aminokwasow.
- Wspomaga utratę nadprogramowego wagi 😉 – dzieki dużej zawartości błonnika i poczuciu sytości po zjedzeniu – zapobiega podjadania.
Mam nadzieję, że Was przekonałam 😉 do roboty i to treningu – podobno ciało na kato buduje się w czasie jesieni i zimy 😎