IMPREZA, KOLACJA, LUNCH, WEGETARIAŃSKIE

Pizza na cieście orkiszowym na trzy sposoby

0 comments

Pizza to klasyk weekendowy i na wieczory z przyjaciółmi. Ma jednak złą sławę pod kątem zdrowotnym przez skojarzenia z pizzą z sieciówek z napompowanym ciastem, gotowymi sosami i tłustymi dodatkami. Jeśli jednak sami przygotujemy ciasto ze lepszej, orkiszowej mąki; dodamy świeże, sezonowe warzywa ułożone na prostym sosie bez konserwantów stworzymy pożywną i pyszną kolację napakowaną witaminami i wartościami odżywczymi.

Jaka jest moja propozycja dla Was? Pizza na cieście orkiszowym na trzy sposoby – z bukietem warzyw na sosie pomidorowym, teksańską na sosie bbq oraz z figami i konfiturą z czerwonej cebuli. Oczywiście nie musicie robić wszystkich na raz 🙂 to tylko propozycje kombinacji – oczywiście możecie je tworzyć pod swoje preferencje.

Czemu pizza na cieście orkiszowym, a nie pszennym? Bo ma więcej białka, mniej kalorii i duuużo kwasu krzemowego – dobrego dla piękności 😉 włosów, paznokci i skóry.

Porcja ciasta – jest dość spora – idealna na kolację dla 4 osób – przyznam, że trochę szkoda zachodu na mniejszą porcję. Z tego ciasta zrobicie około 8 minipizz (jak na zdjęciu) lub 2-3 średnie pizze.

Pizza na cieście orkiszowym – jeśli damy ciastu czas na wyrośnięcie – najpierw w misce, a potem juz w formie pizzy na blaszce – wyjdzie cudownie puszyste i bardzo sycące.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godziny (zawiera czas na wyrośnięcie ciasta)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 320 ml letniej wody
  • 1,5 saszetki suchych drożdży (w opakowaniu powinno być około 7g czyli razem około 10g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
INSTRUKCJE:
  1. W małej miseczce mieszamy wodę, cukier, drożdże i oliwę. Odstawiamy na 5 minut.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę i sól. Robimy dziurę w środku i powoli wlewamy zawartość małej miseczki  jednocześnie powoli mieszając całość łyżką. Mieszamy w takie sposób by suchą mąkę z boków kierować w środek gdzie wlewamy miksturę. Następnie zagniatamy ciasto ręką w misce lub ba stolnicy. Bedzie to trwało około 7-10 minut.
  3. Następnie wkładamy kulę ciasta do podsypanej mąką miski, przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Ta godzina czasu jest idealna na przygotowanie Waszych ulubionych dodatków 🙂 wykorzystaj ją na krojenie warzyw czy przygotowanie sosu.
  5. Po tym czasie przygotowujemy blachę – ja nie mam kamienia do pieczenia pizzy, wiec trzeba sobie radzić 🙂 wykładam blachę papierem do pieczenia i lekko smaruje je oliwą za pomocą pędzla. Następnie biorę kulę ciasta wielkości pieści i rozpłaszczam je na blaszce do wielkości placka o średnicy ok 10-12cm. Tak przygotowuje kolejne 3 i układam na blaszce. W tym momencie warto je jeszcze raz przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut – jeszcze bardziej wyrosną. Ale możecie od razu nakładać sos i dodatki.
  6. Mini pizze pieczemy około 8-10minuy w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stropni. By przyspieszyć proces pieczenia drugiej porcji (gdy nie macie 2 blachy) pozostałe 4 minipizze przygotujcie na podsypanej mąką desce.

To tyle jeśli chodzi o samo ciasto 🙂 Poniżej moje propozycje zdrowych i pełnych smaków dodatków 🙂

1. BUKIET WARZYW NA SOSIE POMIDOROWYM
  • sos pomidorowy z ziołami (passata + ząbek czosnku, świeża bazylia, sól i pieprz)
  • Pomidory
  • Cebula czerwona
  • Świeża kukurydza (gotowana wczesniej 10 minut)
  • Brokuły (sparzone wr wrzątku przez 3 minuty)
  • Pieczarki zesmażone z cebulką
  • Mozarella w plastrach
  • Sól, pieprz i chilli w płatkach
2.TEKSAŃSKA NA SOSIE BBQ
  • Sos bbq (ja użyłam wegańskiego kupionego w Vegan Baczer)
  • Czerwona cebula
  • Czerwona papryka
  • Świeża kukurydza (gotowana wczesniej 10 minut)
  • Mozarella
  • Dla tych którzy nie przeżyją bez mięsa 😉 tu pasuje hiszpańska kirlbaska chorizo lub salami
3. FRANCUSKA Z FIGAMI I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI
  • Świeża figa pokrojona w plastry
  • Konfitura z czerwonej cebuli (100g czerwonej cebuli, 50g brązowego cukru, 2 łyżki octu balsamicznego – gotuj 20 minut na małym ogniu)
  • Mozarella
  • Płynna cześć konfitury z czerwonej cebuli Do posmarowania ciasta

A Wy z czym najbardziej lubicie jeść swoją pizzę? 😊

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments