Uwielbiam muffiny, ale zazwyczaj do zrobienia ich używa się mnóstwa masła i cukru. Dzisiaj wersja fit – bez jajek i masła, za to z Chia i cukrem kokosowym 🙂
To nowy przepis, ale myślę, że zostaną u nas na dłużej – wychodzą super mokre w środku, z masą jagód i nie za słodkie – idealne do kawy w lecie 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut plus 25 w piekarniku
SKŁADNIKI: (na około 9 muffin’ów)
- 1 kubek mąki
- 1/2 kubka mąki kokosowej (jeśli nie mamy, możemy zamienić na zwykłą
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kubka cukru kokosowego (lub innego zamiennika tradycyjnego cukru)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki nasion Chia
- 1/3 kubka roztopionego oleju kokosowego lub oliwy
- 3 czubate łyżki prażonych jabłek
- 2 łyżki syropu klonowego/ z agawy/ daktylowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 kubka jagód (lub borówek lub malin)
INSTRUKCJE:
- Wymieszaj mleko z octem. Od odczekaj 5 minut. Po tym czasie dodaj nasiona Chia, wymieszaj i ponownie odczekaj 5 minut.
- W tym czasie w oddzielnej misce przesiej mąki i połącz z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Do mleka dodaj pozostałe mokre składniki: jabłka, olej, ekstrakt i syrop.
- Dodaj suchą mieszankę do mlecznej i wymieszaj łyżką do połączenia sie składników.
- Dodaj jagody i wymieszaj delikatnie, by nie rozgnieść owoców, ale by równomiernie rozeszły sie po masie.
- Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.