BEZ CUKRU, DESERY, DO PRACY, ŚNIADANIE, WEGAŃSKIE

Szarlotkowe batoniki owsiane

2 komentarze

Mój sposób na niepodjadanie między posiłkami? Nie znam takiego 😉 ale jak juz coś podjadać to lepiej zdrowsze wersje, jak te batoniki owsiane – żadnych wyrzutów sumienia 🙂 Za tydzień jadę nad morze, więc stwierdziłam ze potrzebuję dodatkowego wsparcia przeciw kit katom i sneakersom tego świata 😉 i przygotowałam blaszkę batoników owsianych o smaku szarlotki. Zajęło mi to 15 minut a mam zapewnione przekąski na 3 dni 🙂

batoniki owsiane

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut dzień przed, noc w lodówce i 5 minut na porcjowanie 🙂

SKŁADNIKI (na około 7-8 batoników)

Składniki

  • 1 kubek drobnych płatków owsianych (błyskawiczne) – konieczne są małe by byc łącznikiem pomiędzy pozostałymi składnikami
  • 1/2 kubka dużych płatków owsianych (lub żytnich lub orkiszowych)
  • 1/4 kubka pokrojonych orzechow (ja użyłam brazylijskich, dobrze pasują tez laskowe) lub nasion (dynii, słonecznika, Chia – co lubicie ;))
  • 1/3 kubka pokrojonych rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 czubate łyżki prażonych jabłek
  • 1 mniejszy dojrzały banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego (opcjonalnie – ja robiłam zarówno z jak i bez. Dodanie zapewni lepsze złączenie i trwałość batoników)

Instrukcje

  1. Mokre składniki (jabłka, banan, olej i ekstrakt) wkładamy do blendera i miksujemy 2 minuty – aż otrzymamy gładką masę
  2. Suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dolewamy masę z miksera i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  3. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia ( dno i dłuższe boki.
  4. Wykładamy masę do keksówki. Mokrą łyżką wyrównujemy górę. Boki papieru możemy zawinąć na wierzch masy.
  5. Wkładamy do lodówki by zastygła przez noc. Kroimy rano na batoniki – ja robię je na około 1,5 szerokości.
  6. Zawijamy w folię lub papier śniadaniowy, zawijamy wstążeczką lub sznureczkiem i zabieramy ze sobą do pracy 😉

Batoniki owsiane czekające na zjedzenie warto trzymać w lodowce 🙂 Spokojnie wytrzymają 3 dni po zrobieniu.

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
-Ewa-
-Ewa-
7 lat temu

Ale super wyglądają. Muszę spróbować. A skąd takie cudne folijki? I sznurek?