Cudowna propozycja na takie dni jak dziś – deszczowe poniedziałki. Intensywnie czekoladowe, a o połowę mniej kaloryczne niż tradycyjne. Za to wypełnione po brzegi wartościami odżywczymi 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + noc w lodówce
SKŁADNIKI (mała blaszka – około 20×20 cm)
BAZA:
- 1,5 kubka orzechów – ja używam włoskich i laskowych
- 1 kubek obranych migdałów – ja w tym przepisie używam tych w słupkach 🙂
- opcja – 2 łyżki “cacao nibs”
- 2 kubki pokrojonych i namoczonych we wrzątku przez 15 minut daktyli
- 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/daktylowego
- 1/2 kubka kakao
- 1/4 kubka karobu (jeśli nie mamu uzupełniamy kakao)
- 1łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
WARSTWA GÓRNA:
- 1 puszka tłustego mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej (jeśli chcemy opcję wegańską – wegańskiej czekolady :))
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- OWOCE na górę według uznania – jagody, borówki, granat, maliny, truskawki, winogrona
INSTRUKCJE:
- Wrzuć orzechy i połowę migdałów do blendera kielichowego. Miel pulsacyjne aż będą drobne
- Dodaj odsączone daktyle i miel pulsacyjnie, aż się połączą.
- Dodaj kakao, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Wyłóż masę do foremki, rozsmaruj na płasko. Pozostałe migdały wbij w powierzchnię bazy. Włóż do zamrażarki.
- Górna wartswa: podgrzej mleko (tylko kremową część, płyn odlej) i małym rondelku. Dodaj olej kokosowy. Nie gotuj!
- W miseczce połam czekoladę. Zalej ciepłym mlekiem, odczekaj 2 minuty nie mieszając. Po upływie tego czasu wymieszaj. Dodaj kakao i ekstrakt, mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej ba bazę czekoladową. Włóż na 10-15 minut do lodówki.
- Po tym czasie rozłóż na górze owoce. Powinny lekko się zapaść w masę, ale nie utonąć 🙂
Przepis bazuje na przepisie http://vanillacrunnch.com/