Wegetariańskie chilli, które dzięki dodatkowi soczewicy jest tak samo sycące jak to z mięsem. Podana w owsianych tortillach to świetna opcja na imprezę ze znajomymi lub do wzięcia w poniedziałek do pracy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina na namaczanie i gotowanie soczewicy (można zrobić wcześniej) i 45 minut na gotowanie i zwijanie
SKŁADNIKI (na 6 tortilli)
- 2/3 kubka brązowej soczewicy
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki – najlepiej dwie różne, na przykład jedna czerwona, druga żółta lub zielona
- jeśli lubimy pikantne: 1/2 papryczki chilli
- 1 puszka fasoli – czerwonej lub białej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 6 owsianych tortilli
- 100 g żółtego sera
- mały pęczek kolendry
- puszka pomidorów w sosie lub passata
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie, ale poprawia smak :))
- 3 łyżki octu balsamicznego lub 1/2 szklanki czerwonego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta brązowego cukru
- sól, pieprz
INSTRUKCJE:
- Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, namaczamy przez 1/2 godziny. Po tym czasie gotujemy przez kolejne 1/2 godziny. Po ostudzeniu przemielamy soczewicę – ja to robię w garnku ręcznym blenderem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Solimy. Smażymy około 1-2 minuty. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Dolewamy odrobinę oliwy i wrzucamy zmieloną soczewicę. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy papryczkę chilli jeśli używamy.
- Dolewamy wino, jeśli używamy. Jeśli nie dolewamy ocet balsamiczny i sos sojowy. Czekamy aż odparują.
- Zmniejszamy gaz, dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Mieszamy. Wlewamy passatę lub pomidory w puszce. Dodajemy szczyptę brązowego cukru. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Mieszamy co jakiś czas by chilli się nie przypaliło.
- W tym czasie ścieramy żółty ser. Rozgrzewamy patelnię grillową.
- Na każdą tortillę wrzucamy z 3 łyżki sera żółtego i 1 łyżkę listków kolendry. Nakładamy 2 solidne łyżki chilli na środek (powinno stworzyć kwadrat na środku tortilli. Zaginamy dwa boki tortilli i zwijamy ją od dołu. Każdą podgrzewamy na suchej patelni grillowej przez około 1 -2 minuty z każdej strony – tak by stworzyły się ładne kreski :), ale nie przypaliły się.
- Podajemy z lekką sałatką i dobrym piwem 😉
Tortille można przygotować i zawinąć wcześniej, a przed samym podaniem podgrzać na patelni grillowej.
Smacznego!