BOŻE NARODZENIE, DESERY, IMPREZA, WEGETARIAŃSKIE

Orzechy prażone z cynamonem

4 komentarze

Wychodzę z założenia że domowe przekąski – nawet te z dodatkiem cukru – są zawsze zdrowsze niż ich kupne odpowiedniki. Tak też myślę o tym bardzo prostym przepisie, który zmienia orzechy w niebo w ustach. Pierwszy raz robiłam takie orzechy prażone na warsztatach kulinarnych Cook Up, których tematem były jadalne prezenty świąteczne. Okazały się tak cudownym odkryciem, że porcjami z warsztatów obdarowałam całą rodzinę. Sama nieustannie je robiłam przez przynajmniej 2 miesiące z rzędu – łatwo uzależniają. Od tego czasu odkryłam, że w tym przepisie odnajdują się również inne orzechy, nie tylko migdały. Moja ulubiona mieszanka do pół na pół migdały i pekany.

orzechy prażone

Orzechy prażone po ostygnięciu można wrzucić do słoika i długo cieszyć się ich smakiem. U mnie czasem wytrzymywały z tydzień lub dwa – dłużej raczej się im nie udało, bo szybko znikały w naszych buziach :))

Jeśli spodobał Wam się pomysł na jadalne prezenty koniecznie też zajrzyjcie tutaj do postu o Zdrowych, jadalnych prezentach na Mikołajki i święta. Znajdziecie tam 6 pysznych pomysłów na jadalne, słodkie prezenty dla Waszych bliskich. Ja zawsze mam zapas folii/papieru prezentowego i wstążek z Tigera, by móc stworzyć takie piękne prezenciki 🙂 Gwarantuję, że reakcje na taki prezent zawsze są cudowne – dużo radości i szybka konsumpcja prezentu. Tylko upewnijcie się najpierw czy osoba obdarowywana nie ma alergii na orzechy 😉

Orzechy prażone z cynamonem

Recipe by LilaCourse: przekąskaDifficulty: proste
Porcje

8

porcji 50g
Czas aktywny

10

minutes
Czas całkowity

1

hour 

10

minutes

Pyszne, pachnące cynamonem, chrupiące, słodkie orzechy prażone.

SKŁADNIKI

  • 400g orzechów (najlepiej mieszanka 200g migdały i 200g pekanów)

  • jedno białko małego jajka

  • 70g cukru brązowego

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli

INSTRUKCJE

  • Piekarnik nastawiamy na 120 stopni.
  • Białko wbijamy do miseczki i ubijamy do uzyskania piany – nie sztywnej 🙂
    Dodajemy migdały i pekany i mieszamy obtaczając je w białku.
    Dodajemy cukier, cynamon i sól. Mieszamy.
  • Mieszankę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy rozkładamy na płasko, tak by mieć jedną warstwę i by wszystkie piekły się z jednakową intensywnością 🙂 wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Po upływie 30 minut otwieramy piekarnik i łyżka mieszamy nasze orzechy. Jeśli wciąż są bardzo mokre i na papierze jest dużo mieszanki białkowej wyjmijmy blachę i przerzućmy orzechy na świeży papier i z powrotem do piekarnika. Nie zawsze ten krok jest potrzebny – jeśli orzechy już wtedy zaczynaja być sypkie i łatwo się oddzielają od siebie i papieru – wtedy możemy to ominąć
  • Pieczemy kolejne 30 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygną.
migdaly prazone