Syrop z agawy zamiast cukru, chia zamiast jajek, na mleku roślinnym i mące gryczanej 🙂 Czyli niedzielne naleśniki w dużo lżejszej wersji 🙂
U mnie przełożone konfiturą jagodową, podane z truskawkami oraz domowymi lodami (na abzie bananów, tuskawek i mleka roślinnego :))
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 90 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek syropu z agawy/daktylowego/klonowego
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy
- 1 szklanka mleka sojowego lub migdałowego
- 2 łyżki nasion Chia wymieszanych z 6 łyżkami ciepłej wody
- DODATKI: dżem, ulubione owoce, lody, syrop klonowy do polania
INSTRUKCJE:
- Czekamy aż nasiona Chia wchłoną wodę. Wtedy mieszamy je w misce z mlekiem, olejem(lub oliwą) i syropem klonowym.
- W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Dodajemy suche składniki do mokrych oraz mieszamy dokładnie, by nie było grudek.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej kokosowy. Nakładamy po łyżce (lub dwóch :)) na naleśnika i smażymy około 2 minutki z jednej strony, przewracamy i smażymy jeszcze minutkę – całość wykonujemy na ogniu między małym a średnim.
- Podajemy smarowane konfiturą – nie każdy pancake, ale na przykład co dwa 🙂 Dodajemy ulubione owoce, polewamy syropem klonowym.
I wcinamy 🙂