Dzisiaj przedstawię Wam jeszcze zdrowszą siostrę tradycyjnej owsianki – to nocna owsianka bez gotowania. Brzmi dziwnie? Tak szczerze miałam problem z tym jak ten przepis nazwać – w języku angielskim nazywa się go “overnightoats” co oznacza nocne/z poprzedniego wieczoru płatki owsiane. Nazwa oddająca dosłownie jak się je przyrządza, ale niezbyt dająca pogląd, co z tego wyjdzie. Ok, czyli o co chodzi? Wieczorem zalewamy płatki owsiane roślinnym mlekiem i mieszamy z dodatkami. Wkładamy na noc do lodówki. Rano dodajemy jedynie ulubione owoce. Efektem jest taka owsianka na zimno, bez gotowania. W smaku lżejsza niż ta tradycyjna, mniej kleista, bardziej wyrazista w smaku i idealna na cieplejszy dzień. Jest też super opcją na śniadanie w biegu lub do pracy – wystarczy wyjąć słoik z lodówki i zabrać ze sobą. I, co najważniejsze, jest dużo zdrowsza od tej gotowanej. Dlaczego?
Dlaczego owsianka bez gotowania jest zdrowsza?
- w czasie procesu obróbki cieplnej płatki owsiane tracą część ze swoich wartości odżywczych (jak błonnik), czego unikamy w tej opcji
- ta bez gotowania ma niższy indeks glikemiczny, więc nie przyczynia się do wielkich skoków cukru we krwi
- namaczanie sprawia, że pozbywamy się z płatków związków zwanych fitynianami, w ten sposób ułatwiając wchłanianie się do organizmu manganu, selenu, fosforu, cynku, magnezu i przeciwutleniaczy zawartych w płatkach.
A na koniec – taka owsianka bez gotowania zajmuje kilka minut. Dlatego koniec z wymówkami: “Nie mam czasu na śniadanie“!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut wieczorem, 3 minuty rano 🙂
PORCJE: 1
Ingredients
- 1/4 kubka płatków owsianych/orkiszowych
- 1/4 kubka drobnych płatków owsianych “błyskawicznych”
- 1/2 kubka mleka roślinnego (migdałowe, owsiane lub sojowe)
- 1 czubata łyżeczka karobu (ewentualnie kakao)
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Dodatki:
- ulubione owoce
- syrop klonowy do polania
- inne według uznania: suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe, gorzka czekolada
Directions
WIECZOREM:
- Do słoika wsypujemy płatki owsiane i karob. Zalewamy mlekiem i syropem klonowym. Mieszamy. Zakręcamy przykrywkę słoika i wkładamy na noc do lodówki.
RANO
- Dosypujemy do płatków ulubione owoce i jeśli mamy ochotę na słodszą opcję: polewamy łyżeczką syropu klonowego. Możecie też przełożyć płatki do nowego słoika/szklanki nakładając na zmianę płatki i owoce lub inne dodatki 🙂
[…] Ja płatki jem prawie codziennie. Jakie ja wybieram? Nie kupuję „chrupków” śniadaniowych, ani gotowych granoli (o zgrozo, ile cukru.. – kiedyś niestety tak zaczynałam dzień..), tylko najprostsze płatki owsianem, orkiszowe lub żytnie (chociaż nawet w takich warto sprawdzić etykietę, czy nie ma żadnych nieproszonych gości). Zalewam je wieczorem mlekiem roślinnym i łyżką syropu z agawy/klonowego. Następnego dnia jem z porcją owoców. Szybko, pysznie i zdrowo. Serio, to mój sprawdzony i ulubiony przepis na śniadania w „dni robocze” Dokładne instrukcje znajdziecie tutaj: Przepis na nocną owsiankę bez gotowania […]
[…] 4. Nocna owsianka bez gotowania w 2 prostych krokach […]
[…] Owsianka bez gotowania […]
[…] Owsianka bez gotowania […]