Pyszny stir-fry z makaronem gryczanym soba z warzywami i wariacją na temat orientalnego sosu. Szybka opcja na lunch do pracy lub kolację plus idealne rozwiązanie na warzywa zalegające w lodówce 🙂 Warzywa można dodać różne. Ja w tej wersji wykorzystałam szparagi – bo w końcu jest na nie sezon!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
PORCJE: 2
Składniki
- 160 g makaronu gryczanego soba (80g na osobę)
- 12 zielonych szparagów
- 1 marchewka
- 80g mrożonego groszku
- 1/2 czerwonej papryki
- 8 pieczarek
- 1/2 cebuli
SOS:
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z połowy limonki (ewentualnie cytryny)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka tahini (ewentualnie można zastąpić masłem orzechowym)
- szczypta płatków chilli
DO POSYPANIA:
- garść czarnego lub białego sezamu
- garść świeżej kolendry
Instrukcje
- Wstaw wodę na makaron. Posól wodę.
- Przygotuj warzywa. Fajnie, gdy mają różną wielkość i strukturę – danie będzie ładnie wyglądało i będziemy wyczuwać smak każdego składnika 🙂 Obierz i pokrój w dużą kostkę cebulę. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. W szparagach odłam zdrętwiałe końcówki i pokrój na 3 cm kawałki. Paprykę pokrój w cienkie, długie paski. Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki pokrój wzdłuż na długie, cieniutkie pióra.
- Gdy woda się zagotuje, włóż do niej makaron i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj zajmuje to od 3 do 5 minut. Na ostatnią minutę gotowania wrzuć do makaronu mrożony groszek.
- Przygotuj sos. Obierz i zetrzyj na małej tarce imbir. Obierz i zetrzyj ząbki czosnku. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.
- Rozgrzej w woku łyżkę oleju sezamowego. Dodać cebulkę i pieczarki i smaż przez minutę. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kolejne 5 minut.
- Dodaj 2/3 sosu i smaż przez kolejne 3 minuty. Jeśli wolisz gdy warzywa są bardziej miękkie wlej 1/4 szklanki wody i przykryj na te 3 minuty, żeby się chwilę poddusiły.
- Odcedź makaron i groszek, wrzuć do woka z warzywami.
- Dodaj pozostałą 1/3 sosu, wymieszaj i podsmaż całość przez 2 minutki.
- Gotowanie danie posyp sezamem i kolendrą. Dla odświeżenia smaku (jeśli nie zjesz od razu po przygotowaniu :)) skrop całość sokiem z limonki.
Smacznego 🙂
[…] soba lub klasyczne spaghetti. Podobny przepis na makaron ze szparagami już tu raz się pojawił (sprawdźcie tu), ale stwierdziłam, że nie zaszkodzi dodać kolejny […]