Już od dawna marzył mi się taki tęczowy deser, a wybór owoców w lipcu z pewnością pomaga w procesie tworzenia – oto tęczowy pudding chia! 🙂
Warstwowy pudding Chia z masą kokosową, malinową, agrestową i jagodową. Ale możecie dać się ponieść wyobraźni i dodać kolejne – nektarynkowe, czereśniowe, brzoskwiniowe, porzeczkowe.. Mniam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut plus czas na zastygnięcie w lodówce – ja robiłam wieczorem na następny dzień 🙂

SKŁADNIKI: (na około 8 malutkich naczynek lub 5 dużych – mi wyszło 6 ale robiłam w rożnych ;))
Warstwa kokosowa:
- 400 ml (puszka) mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 mały dojrzały banan
- 1 łyżka miodu/cukru kokosowego
- Opcja: 1 łyżeczka oleju kokosowego dla wzmocnienia smaku
- 80g Chia
Warstwa malinowa:
- 2/3 kubka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 1/2 małego banana
- 2-3 garści malin
- 30g Chia
Warstwa agrestowa
- 1/2 kubka mleka migdałowego
- 2 garści agrestu
- 1 mały banan
- 20g Chia
- Ja dodałam 1 płaską łyżeczkę spiruliny by podkręcić zielony kolor
Warstwa jagodowa
- Wszystko jak w malinowej tylko z jagodami 🙂
- Ja dodałam 1 łyżkę sproszkowanych jagód acai (dla koloru i zdrowotności ;))
INSTRUKCJE:
- Przy przygotowaniu każdej warstwy najpierw miksujemy w blenderze wszystkie składniki oprócz Chia. Przelewamy do miski z dzióbkiem do nalewania, dodajemy Chia mieszamy dokładnie łyżka.
- Pierwsza warstwę wylewamy do 1/3 wysokości naczynek. Kolejne nalewamy na łyżkę trzymaną nad poprzednią warstwą. W ten sposób stworzymy ładne warstwy 🙂
- Po każdej warstwie włóżmy naczynka na 5 minut do lodówki by chociaż trochę zastygły. W tym czasie robimy kolejną warstwę.
- Gotowy pudding chia dekorujemy owocami przed podaniem 🙂