Proteinowe batoniki czekoladowe

Intensywnie czekoladowe proteinowe batoniki – napakowane bakaliami, z karmelizowanymi orzechami , bez dodatku cukru. Zdrowie w najcudowniejszej postaci 馃檪

Zdrowe batoniki, kt贸rymi przechytrzycie nawet najbardziej opornych na zdrowe nowinki 艂asuch贸w 馃檪 Robi si臋 je 艂atwo i szybko 鈥 potrzebuj膮 tylko nocy na zastygni臋cie w lod贸wce i pokrojenia rano na porcje. Zapakowane w foli臋 ze wst膮偶eczk膮 wygl膮daj膮 tak uroczo, 偶e 艣mia艂o mo偶emy je da膰 komu艣 w prezencie 馃檪

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + noc na zastygni臋cie w lod贸wce
SK艁ADNIKI (oko艂o 8 batonik贸w)
  • 1/3 szklanki orzech贸w w艂oskich
  • 3 艂y偶ki pestek z dyni
  • 2 艂y偶ki nasion Chia
  • 4 艂y偶ki nasion konopii
  • 陆 szklanki namoczonych we wrz膮tku daktyli
  • 2 艂y偶ki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 艂y偶ki syropu z agawy/daktyli lub klonowego
  • 陆 艂y偶eczki ekstraktu waniliowego
  • 3 艂y偶ki mleka migda艂owego lub innego ro艣linnego
  • 陆 szklanki kakao
  • Szczypta soli
  • 3 艂y偶ki od偶ywki bia艂kowej o smaku pasuj膮cym (np. wanilia lub bia艂a czekolada) 鈥 mo偶ecie z tego zrezygnowa膰, je艣li nie zale偶y Wam a偶 tak na podnoszeniu zawarto艣ci bia艂ka w przepisie 馃檪
  • DO DEKORACJI: gar艣膰 ulubionych orzech贸w: w艂oskich, nerkowc贸w, brazylijskich, laskowych i 艂y偶ka syropu klonowego
INSTRUKCJE:
  1. Do blendera wrzucamy orzechy i nasiona. Miksujemy chwil臋 by je rozdrobni膰 鈥 nie starajmy si臋 doj艣膰 do m膮ki orzechowej 鈥 fajnie gdy orzechy czu膰 w batonikach
  2. Dodajemy ods膮czone daktyle i miksujemy pulsacyjnie przez oko艂o 3-5 minut do聽 po艂膮czenia si臋 w jedn膮 mas臋.
  3. Dodajemy mokre sk艂adniki: mleko, syrop i olej, miksujemy oko艂o 1-2 minuty pulsacyjne do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
  4. Dodajemy pozosta艂e suche sk艂adniki i mieszamy 鈥 na tym etapie mo偶emy ju偶 艂y偶k膮.
  5. Keks贸wk臋 lub inn膮 pod艂u偶n膮 form臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Wyk艂adamy mas臋 i wyg艂adzamy 鈥 najlepiej 艂y偶k膮 zamoczon膮 w ciep艂ej wodzie. Wk艂adamy do lod贸wki.
  6. W tym czasie grubo kroimy orzechy do dekoracji. Wyk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia, polewamy syropem klonowym. Wk艂adany do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 3-5 minut a偶 syrop si臋 skarmelizuje a orzechy delikatnie podpiek膮.
  7. Gdy orzechy ostygn膮 wyg艂adzamy je na mas臋 w keks贸wce i lekko wgniatamy 艂y偶k膮 鈥 by nie spad艂y p贸藕niej z batonik贸w 馃檪 Wk艂adamy do lod贸wki na kilka godzin / najlepiej na noc
  8. Gdy zastygnie wyk艂adamy z formy trzymaj膮c za papier do pieczenia. Kroimy na batoniki o szeroko艣ci oko艂o 2 cm 馃檪

Jeden taki proteinowy batonik wystarczy by zaspokoi膰 nasz g艂贸d na czekolad臋 lub s艂odycze. Spokojnie wytrzymaj膮 3-4 dni w lod贸wce 馃檪