Jeśli szukacie przepisu na nowe ciasto na te święta, które będzie pyszne i jednocześnie duzo zdrowsze niż pozostałe na stole mam dla Was idealną propozycję. Brownie z buraków przekładane domowym dżemem truskawkowym z Chia.
Przepis jest prosty i szybki do przygotowania. Najpierw pieczemy brownie na bazie buraków, dzieki którym jest cudnie wilgotne i słodkie. Jest jednocześnie w pełni wegańskie: na bazie mleka roślinnego i oleju kokosowego. Następnie przygotowujemy domowy dżem Chia – z truskawek, malin, wiśni lub borówek. Ja użyłam mrożonych truskawek. Na koniec całość polewamy roztopioną czekoladą. Bajka 😍
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1h
SKŁADNIKI:
Brownie:
- 1/2 kubka puree z buraka – ja dla zaoszczędzenia czasu użyłam tych przetartych mrożonych – potrzebujecie dokładnie 1/2 opakowania
- 1 kubek mleka roślinnego (np. Migdałowego)
- 1/4 kubka oleju (kokosowego, z pestek winogron lub rzepakowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2/3 kubka cukru brązowego lub kokosowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 5 łyżek ciepłej wody (jeśli nie macie można zastąpić Chia lub poprostu jajkiem)
- 1 i 1/4 kubka mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kubka kakao lub karobu
Dżem
- 1 kubek truskawek (lub malin lub wiśni)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2-3 łyżki nasion Chia
Polewa:
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
INSTRUKCJE:
- Zmielone siemię lniane mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 5 minut, by spęczniało. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Mieszamy w misce mokre składniki: mleko, buraki, ocet i olej. Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy spęczniałe siemię lniane.
- Do mokrej, cudnie różowej 😉 mieszanki dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
- Masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wyłożyć jednym kawałkiem dno i dwa dłuższe boki – ułatwi Wam wyciąganie). Wielkość foremki: możecie albo użyć standardowej prostokątnej i uzyskać płaskie ciasto, które podzielicie na pół i polaczycie dżemem.ozecie jednak tez użyć mniejszej foremki i pozniej jak biszkopt przekroić ciasto na 2 warstwy.
- Pieczemy około 20-22 minuty. Sprawdzajcie patyczkiem.
- Gdy ciasto się piecze możemy przygotować dżem. W małym rondelku podgrzewamy truskawki mieszając przez okoli 15 minut aż zaczną się rozpadać a soki odparują. Następnie dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy Chia. Mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia na 5-10 minut.
- Gdy ciasto się upiecze i ostygnie przekładamy je dżemem. Tak hak pisałam gdy wyjdzie płaskie dzielimy na pół i nakładamy na siebie. Gdy wyjdzie wysokie – kroimy jak biszkopt na dwie warstwy i przekładamy je dżemem.
- Na koniec polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Możemy polać całość i dopiero pozniej kroić na kawałki lub odwrotnie by uzyskać efekt spływającej czekolady po bokach 😉
- Wcinamy 🙏🏻