Miska pełna zielonych dobroci czyli tak zwane zielone smoothie bowl. Idealny sposób, by przemycić w diecie świeży jarmuż, szpinak i zdrowe tłuszcze z awokado.
Przepis na to zielone smoothie bowl poznałam na warsztatach kulinarnych ze zdrowego jedzenia około rok temu. Po czym zupełnie o nim zapomniałam 😄 Od jakiegoś zadu jednak wciąż za mną chodziło, wiec postanowiłam wygrzebać przepis z czeluści pamięci – i wyszło cudnie.
W mojej wersji głównym dodatkiem jest mango – moim zdaniem świetnie się komponuje ze smakiem smoothie. Ale zachęcam do eksperymentowania – znajdziecie swój ulubiony smak.
Składniki
- dwie garści jarmużu lub jarmużu i szpinaku
- 330 ml wody kokosowej
- Dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy
- Kawałek dojrzałego mango
- Dodatki: ekspandowane zboże, płatki kokosowe, orzechy, chcą – na co macie ochotę
Instrukcje
- Przepis z serii mega trudnych: wrzucamy do blendera jarmuż (i/lub szpinak) i obrane awokado. Dolewamy wodę kokosową, sok z cytryny i syrop z agawy. Miksujemy.
- Przelewamy do miski. Mango kroimy według uznania (nie musi być w gwiazdki 😉) i dodajemy na wierzch. Dosypujemy dodatki: płatki kokosowe, ekspandowane zboże lub inne na jakie mamy ochotę i zajadamy 😊
- (Wskazówka: możecie cześć mango przemielić i dodać kilka takich łyżek na wierzch smoothie bowl. Mniam!)
[…] wciąż fajnie trzyma formę. Następnie przekonał mnie zmielony jako dodatek do smoothie, jak to zielone smoothie z awokado i jarmużem. Potem do pieczonych “czipsów”. Teraz również w formie surowej, której zazwyczaj […]
[…] Zielone smoothie z jarmużu i awokado z dodatkiem mango […]
[…] Zielone smoothie z jarmużu i awokado z dodatkiem mango […]