Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej pożywną zupę jaką kiedykolwiek jadłam. Spokojnie może Wam zastąpić głowy posiłek na obiad. To zupa minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa. A przynajmniej moja wersja minestrone 😉
Co znajdziecie w tej zupie? W zasadzie wszystko. Mnóstwo warzyw: marchewki, por, cebulę, czosnek, pomidory. Do tego porcja białka w białej i czerwonej fasoli. Dodatkowo konkretna dawka węglowodanów – do tej zupy dodaję zarówno makaron, jak i ziemniaki (i dlatego jest to jedna z ulubionych zup Michasia. Na koniec trochę zieleniny dla zdrowia i smaku: garść jarmużu i natka pietruszki. Wiem, połączenie wydaje się być kosmiczne, ale naprawdę działa! Ta zupa minestrone jest niesamowicie gęsta, dzięki wszystkim warzywom, fasolce i makaronowi. Jest prawie tak gęsta jak gulasz – dzięki temu jest taka pożywna.
Dodatkową zaletą tej zupy jest jej elastyczność Prawda jest taka, że nie musicie super dokładnie trzymać się przepisu i wykorzystać to co macie w lodówce. Możecie z cebulką skroić odrobinę pora. Albo dodać cukinię, jeśli zalega Wam w lodówce. Makaron – użyjcie tego, który zalega Wam w szafce z makaronem – tylko łamcie na mniejszy jeśli użyjecie wstążki czy spaghetti. I ostatni bonus – zupa jest w pełni wegańska – tak po prostu, bez kombinowania i rezygnacji z jakiegokolwiek składnika.
Zupa minestrone – z warzywami i fasolką
Course: obiad, kolacja, zupaCuisine: włoskaDifficulty: proste4
porcji30
minutes50
minutesWegańska zupa minestrone, włoska zupa jarzynowa.
Składniki
mała cebula
1 łodyga selera naciowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1 marchewka
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
1,75 litra (7 kubków) bulionu warzywnego lub wrzątku wymieszanego z jedną łyżką rosołową warzywną
1 puszka krojonych pomidorów
3 ziemniaki
70g makaronu
puszka białej fasoli
mała puszka czerwonej fasoli
2 garści jarmużu (rozdrobionego)
natka pietruszki do posypania
Instrukcje
- Obierz i pokrój warzywa. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek szatkujemy. Kroimy seler naciowy i marchewkę. Ziemniaki kroimy w kostkę. Odcedzamy i przelewamy wodą na sitku białą i czerwoną fasolę.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, zesmażamy 2-3 minuty. Dodajemy marchewkę i seler naciowy, zesmażamy kolejne 2 minutki. Dodajemy przyprawy: sól, oregano, tymianek i liście laurowe.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki. Zalewamy bulionem (lub wrzątkiem z kostką) i dodajemy pomidory krojone z puszki. Mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy około 15 minut – aż ziemniaki zmiękną.
- Dodajemy makaron – gotujemy tyle ile potrzebuje makaron, którego używamy by zmięknąć. W zupie to może trwać trochę dłużej niż standardowo przy gotowaniu w wodzie. Na ostatnie 2-3 minuty dodajemy fasolę i jarmuż.
- Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Jeśli ta wegańska zupa minestrone przypadnie Wam do gustu, spróbujcie też koniecznie innych zupek z bloga: